Kevät on loistavaa aikaa siivota mieli. Lisääntynyt valon määrä ja aika ajoin lämmittävä aurinko tuovat tunteen, että jotain on aluillaan. Uusi alku on aivan nurkan takana.
Mitä jos voisimmekin laajentaa fyysisen siivoamisen tuomaa rauhallisuutta ja hyödyntää erilaisia tekniikoita myös mielen ”kevätsiivoukseen”? Mitä jos pystyisimmekin vapauttamaan mielemme ajattelemaan selkeämmin, luomaan rauhallisuuden tunteen, jotta voimme tarvittaessa laittaa aivot ”pois päältä”, ja nauttia enemmän laatuajasta meille tärkeiden ihmisten kanssa? Eikö olisikin ihanaa. Onneksi se on myös mahdollista.
Onko sinulla vaikeuksia keskittyä yhteen asiaan kerrallaan tai tuntuuko, että mieli laukkaa jatkuvasti? Onko sinulla vaikeuksia ylipäänsä keskittyä asioihin tai oletko usein levoton? Harhailevatko ajatukset ja tuntuuko, että sinun pitäisi olla jossain muualla kuin olet tai tekemässä jotain muuta kuin mitä olet parhaillaan tekemässä? Tuntuuko päivän päätteeksi joskus siltä, että vaikka olet juossut asioiden perässä koko päivän, on silti vaikea muistaa, mitä kaikkea olet päivän aikana tehnyt?
Jos nämä kuulostavat tutuilta, voisi mielen kevätsiivous olla paikallaan.
Fyysisen tilan siivoaminen auttaa meitä tuntemaan olomme rauhallisemmaksi ja iloisemmaksi. Sama pätee henkisen tilan siivoamiseen. Sotkujen poistaminen mielestä lisää ja pidentää keskittymiskykyämme sekä auttaa tuntemaan olomme rauhallisemmaksi.
Aivomme häiriintyvät helposti. Mitä enemmän syötät dataa aivoillesi, sitä vähemmän resursseja niillä on keskittyä tärkeisiin tehtäviin - oli kyse sitten jatkuvasti päivittyvästä sosiaalisesta mediasta, lajittelua kaipaavista paperikasoista tai kodin sekasotkusta.
Voit minimoida jokapäiväisen kaaoksen siivoamalla sotkun kotona tai älylaitteeltasi. Rajaa seuraamasi sosiaalisen median kanavat vain sellaisiin, joista oikeasti saat iloa ja joista et mene dataähkyyn, aseta sovelluksille päivittäiset aikarajoitukset tai tee digitaalinen detox eli ole jonkin aikaa kokonaan ilman sosiaalista mediaa ja digitaalista tietotulvaa. Kokeile tehdä makuuhuoneestasi tai ruokapöydästäsi puhelinvapaa-alue tai laita puhelimesi äänettömälle jo alkuillasta - ei vasta nukkumaan mennessä.
Aamulla herätessäsi, yritä ensimmäisenä olla koskematta puhelimeesi - kokeile ensin tehdä läsnäoloharjoitus esim. aamujoogaa, meditoi, kirjoita ajatuksenvirtaa paperille tai juo aamukahvi tai -tee ajatuksen kanssa ilman häiriötekijöitä. Näin et heti herättyäsi altista itseäsi tietotulvan pyörrytyksiin, vaan saat rauhallisen aloituksen päivälle.
Mikä tahansa edellisistä voi auttaa sinua saamaan takaisin hallinnan tunteen ja apua päänsisäiseen kaaokseen.
Kun elämä ympärillä on hektistä, usein myös itsekin menemme samaan hektisyyden tilaan - ikään kuin seitsemän asian tekeminen samaan aikaan puolivaloilla auttaisi meitä tekemään enemmän. Näin ei kuitenkaan ole. Saatamme jopa elokuvaa tai televisiota katsellessa keskittyä enemmän somekanavien selailuun puhelimellamme kuin itse ohjelmaan.
Itse asiassa sanalle ”multitaskaus” on olemassa parempi vaihtoehto; tehtävänvaihto - koska aivot eivät pysty keskittymään kahteen tärkeään tehtävään samanaikaisesti. Yritä siis mieluummin keskittyä yhden asian tekemiseen kerralla ja tehdä ainoastaan sitä. Vaikka selailisimme sosiaalista mediaa, on selailua paljon helpompi tehdä ajatuksen kanssa, kun toinen silmä ei seuraa samanaikaisesti Netflixiä.
Ajattele aivojasi kuin unelmakotinasi. Pitäisit ylpeänä huolta unelmakodistasi, pitäisit sen aina puhtaana ja siistinä, sisustaisit sen vain kauneimmilla sisustusesineillä, etkä kutsuisi sinne ketään sellaista, joka ei arvostaisi tai jakaisi tätä iloa kanssasi. Kun kohtelet mieltäsi samalla tavalla, voit hyötyä paremmasta keskittymiskyvystä, terävämmästä muistista ja paremmasta motivaatiosta.
Yritä olla saastuttamatta mieltäsi stressillä ja katkeruudella. Päivittäinen mielen hoito ja huomio auttavat meitä olemaan valmiina vastaamaan jokapäiväisiin haasteisiin.
Sillä, että löydämme todellisen luontoyhteytemme edes hetkeksi olemalla läsnä luonnossa, voi olla perustavanlaatuisia vaikutuksia yleiseen hyvinvointiimme. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että luonnossa kävelleillä henkilöillä oli alhaisempi aktiivisuus aivokuoren etuosassa eli aivoalueella, joka aktivoituu toistuvassa negatiivisen ajattelun kierteessä. Vaikka olisit luonnossa vain muutaman minuutin hengitellen raitista ilmaa keuhkoihin, kuunnellen lintujen laulua ja katsoen pilvien lipumista taivaalla, voi tällä lyhyelläkin hetkellä luonnon keskellä olla suuri vaikutus mielentilaasi.
Mindfulness on harjoitus, jossa kiinnitämme jakamattoman huomion siihen, mitä teemme siinä hetkessä, tietoisena ajatuksistamme ja tunteistamme, kuitenkaan reagoimatta niihin tai tuomitsematta niitä.
Se toimii jotakuinkin näin: jos päätämme olla täysin keskittyneitä ja kiinnittää kaiken huomiomme tekemiseen - oli kyse sitten joogaamisesta tai lattian moppaamisesta - valitsemme aktiivisesti olla ”elossa” siinä hetkessä. Näin ollen myös todennäköisemmin nautimme siitä, mitä teemme, olemalla hetkessä täysin läsnä.
Tietoisuuden huomioimisen harjoittaminen voi myös parantaa mielen tehokkuutta auttamalla pääsemään tekemisen tai ajattelun tilaan sen sijaan, että antaisimme jatkuvan huolen vallata mielemme.
Jooga on myös yksi hyvistä keinoista päästää irti päivän askareista ja se voi myös auttaa mielen hiljenemiseen. Katso ASANA Helsingin viikottainen aikataulu TÄSTÄ. Muista myös ensikertalaisen tarjouksemme, lisätietoja löydät TÄÄLTÄ.
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.