Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä: METALLIELEMENTTI & SYKSY osa 2

Syksy ja kiinalainen lääketiede tuo tullessaan uuden elementin – metallin. Luitko jo ensimmäisen osan syksyn metallielementistä? Löydät sen täältä.

Tasapainoa syksyyn ja metallielementtiin

Syksy on ihanaa ja värikästä aikaa, jolloin alamme usein luontaisesti järjestelemään aikatauluamme tulevia kylmiä ilmoja varten ja sitä kautta myös mielemme ohjautuu enemmän sisäisiin asioihin.

Syksy on myös uuden oppimisen ja inspiroitumisen aikaa. Oppimalla uutta saa motivaatiota ja suuntaa joka vie eteenpäin ja yhdistää muuhun maailmaan.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan syksyllä vallitsee elementtinä metalli. Jokaisella elimellä on omat meridiaanikanavat ja sisäelimet. Metallielementin elimet ovat keuhkot ja paksusuoli.

Kiinalaisen lääketieteen ajattelun mukaan on tärkeää, että ulkoisen muutoksen myötä muutumme myös sisäisesti, aivan kuten ympärillä oleva luontokin.

Syksyllä ilmojen viiletessä muista pukeutua sään mukaisesti sekä lisätä lämpimiä ruokia omaan ruokavalioosi. Kohtuullinen määrä kirpeyttä kuten inkivääri on mahtava lisä kuuman veden ja hunajan seassa nautittavaksi. Syksyisin luontaisesti myös unen määrä kasvaa, joten muistathan kiinnittää huomiota kunnollisiin ja pidempiin yöuniin kuin kesällä.

Metallityypin heikkoudet ovat keuhkoissa ja isoissa sisäelimissä. Heillä voi olla astmaa, ummetusta, säännöllisiä flunssia. Usein ongelmia ilmenee erityisesti enemmän tämän vuodenajan saapuessa.

Jooga ja erityisesti metallielementin hengitysharjoitukset ovat loistavia vahvistamaan vitaliteettia ja valmistamaan kehoa ja mieltä tulevaan yin-aikaan.

Kiinalaisessa lääketieteessä keuhkot viittaavat koko hengitysjärjestelmään, myös nenään ja poskionteloihin. Metallielementin voima onkin hengityksessä, jota voidaan henkisesti ajatella liikkeenä, jossa uusia asioita imetään elämään ja jolloin vanhasta täytyy päästää irti mahduttaakseen tilalle uusia asioita.

Kun hengitys kulkee kehossa, mielikin hengittää. Erilaiset hengitysharjoitukset ovat myös helpoin ja luonnollisin tapa vaikuttaa omaan terveyteen ja mielen tasapainoon.

Siinä missä loppukesän maaelementti ravitsee, niin syksyn metallielementti erottelee sen mikä on käytettyä, epäpuhdasta ja tarpeetonta. Fyysisesti kehosta poistuu keuhkojen, ihon ja suoliston kautta ylimääräinen ja jäljelle jää puhdas aines elimistön voimakeskuksien käyttöön.

Vahva metallielementti ilmenee fyysisenä elinvoimana. Hengitys on rauhallista, pitkää, miellyttävää ja syvää, rintakehän alueella on tilaa ja pehmeyttä, myös immuniteetti on vahva. Rintakehä on avoinna ja valmiina kohti maailmaa ja uusia seikkailuja.

Hengitysharjoituksien lisäksi alla olevilla, erityisesti rintakehää avaavilla asennoilla, voit tasapainottaa ja vahvistaa metallielementtiä. Helppo harjoitus myös kotona tehtäväksi, johon tarvitse vain 15 minuuttia! Jos sinulla ei ole kotona jooga-apuvälineitä, voit luovasti käyttää tyynyjä, kirjoja ja fasciapallon sijasta tennispalloa.


Metallielementtiä vahvistava harjoitus:

1. Päinmakuu bolsterin päällä
  • Kuva 1a: Tuo lantio ensin bolsterin päälle ja liu’uta siitä lattiaan. Näin saat sisäelimet suuntautumaan oikeaan suuntaan ja asentoon.
  • Suuntaa istuinluita hieman kohti kantapäitä, jos alaselkään kohdistuu liiallista painetta.
  • Suuntaa lapaluita hieman alaspäin kohti lantiota ja tuo rintalastaa eteenpäin. Rentouta hartiat.
  • Pysy asennossa 1 minuutti ja rentouta sen jälkeen hetkeksi aikaa pää (kuva 1b)
  • Vapauta asento asettumalla selinmakuulle. Tunnustele miltä kehossa tuntuu kun asento vapautuu.

 

2.  Fasciapallo olkapään etuosan / solisluun etuosan ”kuoppaan"
  • Kuva 2a: Asetu päinmakuulle ja laita pallo sopivaan kohtaan olkapään etuosan ja solisluun alapuolelta löytyvään kuoppaan, rintalihasten kiinnityskohtaan. Saatat löytää triggerpisteen, mutta myös kireyttä lihaksessa ja/tai sidekudoksessa. TÄÄLTÄ voit lukea lisää, mitä Trigger Yin® on.
  • Kuva 2b: Avaa käsivarsi T-asentoon ja tuo pää lepäämään toisen kämmenselän päälle. Rentouta täysin ylävartalo ja hengitä kohti palloa.
  • Kuva 2c: Jos tarvitset lisää painetta palloa kohti, käänny varovasti kylkimakuulle.
  • Ota tuntemuksista asteikko 1-10! 6-7 on aivan riittävä tuntemus. Joskus vähemmän on enemmän.
  • Pysy asennossa n. 1 minuutti
  • Tule selinmakuulle, tunnustele hetki mahdollisia puolieroja.

3. Rintakehän avaus bolsterin päällä
  • Kuva 3a: Tule istumaan bolsterin päälle, ja tuo jalat tiilien kirjojen päälle.
  • Kuva 3b: Laskeudu varovasti bolsterin päälle.
  • Työnnä jalkapohjilla varovasti itseäsi eteenpäin sen verran, että hartiat laskeutuvat lattialle.
  • Pidennä niska tuomalla leukaa aavistus kohti kaulakuoppaa. Halutessasi voit suoristaa jalat (kuva 3c).
  • Jos asento tuntuu alaselässä epämukavalta, nosta lantiota ja suuntaa istuinluita kohti kantapäitä ja pidennä hieman omaa alaselän aluetta ja laske lantio takaisin alas. Rentoudu.
  • Hengitä pehmeitä, helppoa ja pidennettyjä hengityskierroksia vatsaan, kylkiin, keuhkojen yläosiin.
  • Pysy asennossa 3 minuuttia.
  • Lopuksi, tuo jalat koukkuun ja laskeudu jommallekummalle puolelle kylkimakuulle. Ota muutama hengitys ennen kuin palaat selinmakuulle. Tunne miltä keho ja hengitys tuntuu kun asento vapautuu.

 

4. Viparita Karani – jalat ylös kohti taivasta
  • Tule selinmakuulle, laita jalat koukkuun, jalkapohjat alustaan.
  • Nosta lantio ylös ja aseta bolsteri lantion alle.
  • Nosta jalat ylös kohti taivasta. Löydä jaloille paikka, missä lantio kannattelee jalkoja. Rentouta hartiat, ylävartalo ja jalat. Pysähdy hetkeksi pehmeästi hengittämään asennossa.
  • Pysy asennossa 1–3 minuuttia. Asennon voit tehdä myös seinää vasten.

 

Ihanaa päivää! Olet valmis uuteen syksyiseen päivään <3

 

Lähteinä käytetty:
Yoga Medicine -opinnot
Between heaven and the earth: A guide to chinese medicine (Harriet Beinfield & Efrem Korngold)
Terveyden kiinalainen käsikirja (Denis Vinokur)
Tuli, maa, vesi (Denis Vinokur)

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.