Talven vesielementin ajatellaan alkavan talvipäivänseisauksesta, joka tänä vuonna oli 22.12., ja päättyvän kevätpäiväntasaukseen 20.3.
Talvi muistuttaa meitä luonnon kiertokulusta ja muutoksesta. Alamme olla keskellä kylmintä vuodenaikaa, joten viimeistään nyt on hyvä hetki alkaa tapainottamaan vesielementtiä, jotta pysymme mahdollisimman terveinä läpi talven.
Talvella ja kylmällä säällä sisäisen lämmön viljely on tärkeää, kehomme ja mielemme haluaa ehkä enemmän hiljaisuutta ja kääntymistä sisäänpäin. Kaikki nämä tunteet ovat kiinalaisen lääketieteen mukaan talven lahjoja meille. Talven henki ja energia voidaan tuntea jopa vilun keskellä, ja tämä pätee erityisesti kiinalaisen lääketieteen vesielementtiin.
Talvi opettaa meille, että ainoa tapa nauttia kauden voimista on antautua sille ja oppia siitä, mitä sillä on tarjottavanaan meille. Talvella maa ja luonto on jäätynyt ja kuollut. Tässä syvässä luonnon hiljaisuudessa talvi kutsuu meitä tarkastelemaan syvyyttämme, palaamaan takaisin sisäiseen minäämme, ystävystymään pimeyteen meissä ja pimeyteen ympärillämme.
TALVEN AIKANA HUOMIOITAVAA:
VIISI ELEMENTTIÄ
Viisi elementtiä on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistä. Vaikka puhutaankin elementeistä, jotka ensi silmäyksellä voidaan mieltää toisistaan erillisiksi, on käsitteen taustalla pikemminkin liike ja muutos. Voidaankin puhua myös viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa Yin ja Yang vaihtuvat toisikseen ja jossa päämääränä on tasapaino.
Eri elementit yhdistyvät tiettyihin konkreettisiin asioihin tai tiloihin ihmisessä ja luonnossa. Kulloinkin vallalla olevan elementin voi siis havaita omilla aisteillaan ja se on kuultavissa myös pulssissa. Elementtityypit tuli, maa, metalli, vesi ja puu auttavat näkemään myös omia vahvuuksia ja heikkouksia. Meissä jokaisessa on kaikkia viiden elementin energiaa. Kuitenkin se, mikä elementti hallitsee on yksilöllistä ja vaihtelee jonkin verran elämänvaiheen mukaan.
YIN JA YANG KIINALAISESSA LÄÄKETIETEESSÄ
Yin ja yang on varmasti kaikille tuttu ainakin symboliltaan; toisiinsa kietoutuvat musta ja valkoinen ”pisara” muodostavat ympyrän. Tämä kuvastaa tasapainoisuutta ja on iso osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä. Yin ja yang on kiinalaisessa filosofiassa maailmankaikkeuden kaksi vastakkaista, toisiaan täydentävää perusvoimaa.
Kiinalaisessa lääketieteessä pyritään elimistön tasapainoon, ja ihmisen sairastuminen kertoo kehon olevan epätasapainossa. Yin kuvaa esimerkiksi naisellisuutta, kosteutta ja kylmää, kun taas yang kuvaa miehisyyttä, kuivaa ja kuumaa. Lääketieteessä tätä sovelletaan siten, että jos kehossa on liikaa yangia (kuumuus), seuraa kuume/kurkkukivut ja kehoon täytyy lisätä yiniä (kylmyys) tasapainon palauttamiseksi.
VESIELEMENTTI KEHON VOIMAVAROJEN LÄHTEENÄ
Vesielementti kuvaa talven aikaa; sitä, kuinka vesielementti ilmenee kehossamme ja tunteissamme sekä kuinka voimme hoitaa itseämme vesielementin aikana pysyäksemme energisinä ja terveinä.
Vesi on elämän lähde. Se on pehmeää ja ihanaa kuin tihkusade tai väkivaltaista ja voimakasta kuin tulvavesi. Se voi muuttaa muotoaan ja pitäytyä piilevänä energiana talven yli, kunnes keväällä se taas virtaa valtoimenaan. Vesi liittyy kehon nesteisiin, kylmyyteen, talveen, yöhön, siniseen väriin ja pohjoiseen. Veden elimet ovat munuaiset (yin) ja virtsarakko (yang). Veden maku on suolainen, tunne pelko, kudos luu sekä luuydin ja aistinelin korvat.
Vesi ilmaisee olemisen tilaa, joka muuttuu jatkuvasti. Se on yhteydessä menneeseen ja tulevaan. Vesi voi olla tyyntä ja syvää tai voimakkaassa liikkeessä. Ilman omaa pysyvää muotoa se löytää itsensä muokkaantumasta ympärillä olevien rakenteiden mukaan. Veden voima on piilevää virtausta. Siinä on sisäistä viisautta, jonka avulla voi löytää tiensä esteiden ohi.
Vesielementti on kehon voimavarojen lähde, potentiaali, joka tukee terveitä tunnereaktioita, antaa rohkeutta ja tahdonvoimaa. Se vastaa ihmisen psyyken syvistä tasoista; piilevistä ajatuksista ja tunteista sekä suurista peloista.
VESIELEMENTIN ERITYISPIIRTEET JA VAIKUTUKSET
Vesielementtiin liittyviä piirteitä ovat luottavaisuus, uteliaisuus, viisaus, itsensä toteuttaminen, riippumattomuus, määrätietoisuus ja elinvoima. Vesielementin epätasapainoon liittyviä piirteitä ovat pelokkuus, uupumus, varmistelu, ehdottomuus ja vetäytyminen.
Vesielementin fysiologiset vastaavuudet liittyvät munuaisiin, lisämunuaisiin ja virtsateihin, mutta myös aivojen, keskushermoston ja luuston rakenteeseen sekä elimistön hormonitoimintaan. Se määrittää kuinka ihminen sopeutuu stressiin ja kuinka ikääntyminen ilmenee. Vesielementti on itsessään elämän juuri. Se sisältää muistin siitä, keitä olemme ja potentiaalin siitä, keneksi tulemme.
Henkisellä tasolla vesielementtiin liittyvät mahdolliset stressiä aiheuttavat teemat liikkuvat sen ympärillä, kuinka kohdata erilaisia riskejä ja pelkoja, kuinka ihminen kykenee luottamaan itseensä ongelmatilanteissa sekä kokeeko, että hänellä on riittävästi kapasiteettia tavoitellakseen päämääriään ja päästäkseen yli vaikeuksista.
VESIELEMENTTI JA RUOKA
Viisi elementtiä ovat myös kiinalaisen keittiön ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen ydin, jolla halutaan saavuttaa makujen ja energian harmonia ja tasapaino kehossa. Jokainen elementti on kytketty makuun, joka on elintärkeä elimistölle ja energiaominaisuuksille.
Vesielementtiä voidaan ravita myös ruualla ja elementtiä tukevat hyvin kananmunat, pähkinät, öljyt, maitotuotteet, juurekset, kala, äyriäiset. Kohtuullinen suolan käyttö tukee munuaisia, mutta liika heikentää helposti koko elementtiä, kuten myös liika sokerin nauttiminen.
Kokeile tätä herkullista ja lämmittävää talven vesielementtiin sopivaa keittoa:
MAUSTEINEN AVOKADO-PORKKANAKEITTO
n. 4–5 keskikokoista porkkanaa paloiteltuina
2 avokadoa paloiteltuina
5 dl vettä
1 kpl valkosipulinkynttä
3 tl inkivääriä hienoksi raastettuna
1 tl sitruunanmehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl jauhettua currya
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/4 tl jauhettua cayennepippuria
1/4 tl mustapippuria
Keitä porkkanat ja valkosipulinkynsi kypsäksi kattilassa. Lisää joukkoon avokado ja mausteet, soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää valmiin annoksen päälle halutessasi maustamatonta jugurttia, tuoreita yrttejä esim. basilikaa tai korianteria ja siemeniä tai pähkinöitä.
Lähteet:
Yoga Medicine -opinnot
Denis Vinokur: Tuli, maa, vesi
Tiffany Cruikshank: Optimal health for a vibrant life
Harriet Beinfield, Efrem Korngold: Between heaven and earth – A guide to chinese medicine
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.