Yinjoogan avulla tasapainoa elämään! Sisältää kesään tulielementtiin sopivan ja tasapainottavan yinjoogaharjoituksen


KIINALAINEN LÄÄKETIEDE

Viisi elementtiä; puu, tuli, maa, metalli ja vesi on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistä.

Voidaan puhua viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa yin ja yang vaihtuvat toisikseen ja jossa päämäärä on tasapaino.

Kiinalainen lääketiede keskittyy syihin erilaisten oireiden takana, tarkoituksena hoitaa kokonaisvaltaisesti ihmistä, ei sairautta. Yksi hyvin erityinen tapa kiinalaisessa lääketieteessä on keskittää huomio sisäelimiin. Niillä on huomattavasti suurempi ja laajempi merkitys kiinalaisille kuin meille länsimaalaisille, meille ne on lähinnä elimiä joilla on tietynlainen fyysinen toimintatapa ja konkreettinen merkitys kehollemme. Kiinalainen lääketiede näkee kuitenkin jokaiseen sisäelimeen liittyvän myös tiettyjä tunteita ja ajatuksia, jotka osaltaan vaikuttaa meidän sairastumiseen esim. tietyllä kehon alueella.

Kiinalaisessa lääketieteessä elimet linkittyvät hyvin vahvasti meridiaanien hyvinvointiin, koska ne ovat meridiaanien ympäröiminä. Jokainen yin-elin ja yin-meridiaani muodostaa parin sitä täydentävään yang-elimeen ja yang-meridiaaniin. Vaikuttamalla siis yhteen elimeen, vaikutetaan samaan aikaan myös täydentävään elimeen.

 

MERIDIAANITEORIA

Terveydelle elintärkeää kehon energiajärjestelmää kutsutaan Intiassa pranaksi ja Kiinassa chiksi. Taolaiset ovat aikanaan kehittäneet kiinalaisen lääketieteen keskeisen hoitomuodon, akupunktion, jossa on kuvattu chi:n virtaavan kehon meridiaaneja pitkin. 

Fysiologisen psykologian tieteentohtori Hiroshi Motoyama on keskittynyt viimeisen 40 vuoden ajan tutkimaan mielen ja kehon yhteyttä, ja myös UNESCO on antanut tunnustuksen Motoyamalle tekemästään työstä. Viimeisen 20 vuoden aikana Motoyama ja hänen tutkijakollegansa ovat tutkimuksissaan havainneet energiajärjestelmän, joka kulkee kehon sidekudosten läpi. Tämä energia kulkee meridiaaneja pitkin antaen energiaa ja elinvoimaa kehon soluille ja elimille. Tätä olettamusta kutsutaan meridiaaniteoriaksi.

Meridiaanit ovat kuin miljoonia pieniä energiajokia, jotka muodostavat laajan verkoston yhdistäen kudokset ja elimet kehomme sisällä. Kehomme on täynnä sidekudosta, sitä on ihossa, luiden, nivelten, sisäelinten, solujen ja kudosten ympärillä. Meridiaanit virtaavat kaikkien kudosten ja luiden läpi, pitäen nivelet kosteina ja yhdistäen kehon sisäosat ulko-osien kanssa. Säännöllinen ja tasapainoinen joogaharjoitus on elinvoimainen tapa pitää chi tasapainossa ja näin myös välttyä chi:n epätasapainosta johtuvista sairauksilta.

 

YINJOOGA

Yinjooga on kehon ja mielen herättelyä asentojen energioille. Kehon joustavuus kehittyy pikku hiljaa asentojen muotoutuessa sekä aktivoimalla asentojen ominaiselementtejä. Yinjoogassa käytetään passiivia asentoja, jotta päästään syvälle kehon tiiviisiin sidekudoksiin; jänteisiin, nivelsiteisiin ja rustoihin, jotka ovat usein vaikeita aktivoida ja aukaista. Yinjooga luo tilaa kehossa, jotta parasympaattinen hermosto pääsee aktivoitumaan. Kun teemme töitä näiden tasojen kanssa, pääsee kehon ja mielen tiukat kireydet vapautumaan.

YINJOOGAN JA YANGJOOGAN ERO

Yangjooga on dynaamista, lihaksia venyttävää joogaa, kun taas yinjoogan asentojen hyödyt kohdistuvat sidekudokseen. Yangjooga on liikkuvaa ja vartaloa vahvistavaa, kun taas yinjooga on hidasta, usein paikallaan olevaa harjoitusta. Yinjoogan asennot stimuloivat ja kuntouttavat hellästi sidekudoksia. Yang-asennoissa ollaan yleensä lyhyemmän aikaa, kun taas yin-asennoissa ollaan pidempään, 3-5 minuuttia kerrallaan, jotta päästään syvälle kehon kireisiin sideskudoksiin samalla luoden lisää tilaa nivelten ympärille.

SIDEKUDOS

Sidekudos on elimistöä kokoon sitovaa kudosta. Se koostuu soluista, säikeistä ja runsaasti vettä sitovasta väliaineesta. Sidekudoksella on monia toimintoja, sillä se erottaa, yhdistää, suojaa ja tukee kehon eri rakenteita. Se sitoo ihon luurankoon ja kontrolloi sen liikettä liikkumisen aikana. Sidekudos on runsaasti hermotettua ja se toimii eri reseptorien viestin välittäjänä ja reittinä. Sidekudos muodostaa kulkuväyliä hermoille, valtimoille, laskimoille ja lymfatiehyeille. Sen takia sillä on myös suuri tehtävä kehon aineenvaihdunnallisessa funktiossa.

Liian tiukka sidekudos altistaa kireyksille, jotka johtavat asennonmuutoksiin ja liikelaajuuksien rajoittumiseen. Optimaalisesti toimiva sidekudosjärjestelmä on elastinen ja kimmoisa. Sidekudosten kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden kitkatta. Toisaalta sidekudoksen tulee olla myös vahva. Elastisuus yhdistettynä vahvuuteen helpottaa voimantuottoa ja –siirtoa ja sallii täydet liikeradat.

 

HENGITYS

Jotta voimme vaikuttaa elämänvoima pranan liikkeeseen kehossamme, tulee siirtää huomio hengitykseemme. Prana virtaa sinne, minne mielen avulla sen suuntaamme, mikä onkin keskeisin asia yin-harjoituksen pitkissä ja staattisissa asennoissa. 

Hengitys ja sitä kautta keuhkoihin vaikuttaminen on ainut sisäelin, johon voimme itse vaikuttaa. Voimme opetella vaikuttamaan esim. verenpaineeseen muilla ulkoisilla toimilla, mutta emme kuitenkaan suoraan samalla tavalla kuin hengitykseemme. Hengitys on linkki fyysisten ja henkisten eli ulkoisten ja sisäisten reaktioiden välillä. Toisin sanoen, se mitä tapahtuu kehossa ja mielessämme, vaikuttaa myös hengitykseemme. Hyvä asia tässä on se, että hengityksellämme voimme myös vaikuttaa siihen, mitä kehossamme ja mielessämme tapahtuu. Vaikutus toimii siis myös toiseen suuntaan, mikä voi tuoda avun esimerkiksi stressaavassa tilanteessa.

 

SYDÄMEN – JA OHUTSUOLEN MERIDIAANIKANAVIA TASAPAINOTTAVA YINJOOGAHARJOITUS

Tulielementti edustaa ihmisessä energian laajentuvaa liikettä sen omasta keskuksesta. Siinä on kipinä, liekki ja valo. Sydän sykkii tulielementissä. Se pumppaa veren verisuoniin ja siinä asustaa perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan myös mieli.

Sanotaan, että meditaatio on sydämen liikuntaa. Tulityypille meditointi ja jooga ylipäätään on loistava tapa tuoda tasapainoa elämään. Se auttaa harjoittamaan intuition käyttöä ja on myös loistava keino rauhoittaa ja tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa ja saada samalla luonnollista liikkumatilaa omille tunteille.

Kun tietoisuus ei enää pyöri vaan oman ajattelun ympärille, vaan koskettaa laajemmin myös ympäröivää maailmaa, näin vaikutukset heijastuvat myös fyysiseen puoleen;

- hengitys hidastuu, rauhoittuu, pitenee ja pehmenee

-  sydämen syke tasaantuu

- mieli rauhoittuu

Sydänmeridiaani haarautuu kolmeen osaan, jotka kaikki lähtevät sydämestä. Yksi kulkee alas pallean kautta ohutsuoleen, toinen ylös kurkkua ja kieltä pitkin aina silmään asti ja kolmas rintakehän läpi käden sisäosia pitkin päättyen pikkurillin kärkeen.

Ohutsuolimeridiaani alkaa pikkurillistä ja kulkee ylös käden rystypuolta pitkin olkapäähän, josta se haarautuu kahteen osaan. Toinen kulkee alas sydämen, pallean, vatsalaukun kautta ohutsuoleen ja toinen kulkee kasvojen sivuosaa pitkin silmäkulmaan ja korvaan.

Erilaisten jooga-asentojen avulla voit stimuloida ja aktivoida eri elementtien sisäelinten meridiaaneja eli energiakanavia. Asentojen avulla voit vaikuttaa niihin liittyviin toimintoihin ja tukea elimistön, sydämen ja ohutsuolen toimintaa ja hyvinvointia. Voit ottaa asennot mukaan päivittäisiin rutiineihin. Tee asentoja päivittäin, jotta siitä tulee ihana tapa, jota et enää halua jättää pois.

Harjoituksen asennot kohdistetaan energiakanaviin käsien, hartioiden, niskan, rintakehän ja sydämen alueella.

Tee asennot hitaasti, rauhassa ja mahdollisimman rennosti hengittäen kohti mahdollisia kireyksiä ja jännityksiä. Anna sisäänhengityksen luoda kehon sisälle lisää tilaa ja uloshengityksen rauhoittaa ja rentouttaa ja laskea kehoa syvemmälle asentoon.

Opettele hidastamaan ja pysähtymään hetkeen. Meditoinnin ja joogan avulla autat rauhoittamaan kehoa ja mieltäsi. Kuuntele mitä asennot tuovat tullessaan sekä millaisia tuntemuksia ja tunteita ne sinussa herättävät.

Voit viipyä asennoissa aluksi 1-3 minuuttia.

1.  Huoparulla lavan alla / kaktuskädet / bolsteri polvitaipeiden alla

- Rullaa huovasta rulla.

- Asetu selinmakuulle niin, että huoparulla tulee lapaluiden korkeudelle. Voit jättää jalat suoraksi, tai tuoda jalat koukkuun ja polvet nojaamaan vasten toisiansa tai laittaa bolsterin / tyynyn polvitaipeiden alle. Voit myös tuoda kyynärvarret pään molemmin puolin (kaktuskädet).

2. Wide Knee Child bolsterilla

- Tule polvi-istuntaan ja avaa polvia auki sivuille, tuo isovarpaat yhteen.

- Jos sinulla on bolsteri / tyyny  ja blokki / kirja, niin aseta bolsteri vasemmalle puolelle (Huom. Asennon voi tehdä myös ilman apuvälineitä)

- Laskeudu alas niin, että lantio laskeutuu kantapäiden päälle.

- Sujauta oikea käsivarsi vasemman polven ja bolsterin välistä auki sivulle niin, että kämmen jää ylöspäin.

- Laske pää tarvittaessa blokin päälle ja katse samaan suuntaan oikean käden sormenpäitä kohti.

- Vedä bolsteri lähemmäs vasenta polvea niin, että koko vasen käsivarsi pääsee lepäämään apuvälineen päälle.

- Toista asento toiselle puolelle.

 

3. Sphinx / Seal bolsterilla tai ilman

- Jos käytät bolsteria, tuo lantio bolsterin päälle ja liu’uta lantio bolsterin päältä lattiaan tuoden häpylyyta kohti lattiaa ja istuinluita hiukan kohti kantapäitä. Jalat voi olla n. lantion leveydellä.

- Jätä ensin kyynärvarret lattiaan ja jos asento tuntuu mukavalta, voit hetken päästä nostaa itseäsi ylemmäs jättäen vain kämmenet lattiaan.

- Rentouta hartiat pois korvista ja anna lapaluiden laskeutua. Tunnustele, että paino jakautuu koko rangalle eikä liiallista painetta tunnu alaselän alueella.

- Halutessasi voit tuoda otsan alle blokin tai muun apuvälineen ja rentouttaa täysin myös niskan ja pään.

 

4. Päinmakuu olkavarret ristissä

- Asetu päinmakuulle niin, että käsivarret jäävät ristiin vartalon alle kämmenet ylöspäin kohti taivasta.

- Tuo kehon painoa sen verran käsien päälle, että saat venytyksen tunteen käsivarsien, hartioiden, olkavarsien ja yläselän lapojen väliselle alueelle.

- Tuo otsa lattiaan tai esim. blokin päälle.

- Jos asento tuntuu liian voimakkaalle tai tarvitset tilaa lattian ja rintakehän väliin, voit laittaa blokin tai bolsterin pallean korkeudelle ja tulla sen päälle päinmakuulle.

5. Child

- Polvi-istunnasta laskeudu joko täysin reisien päälle tai avaa polvia hiukan sivuille ja laske kylkikaaret reisien päälle.

- Kädet voi olla edessä tai vartalon sivuilla. Voit hyödyntää bolsteria vartalon etupuolella tukemassa.

 

6. Selinmakuu Gomukh-käsillä

- Asetu vasemmalle kyljelle kylkimakuulle, tuo käsivarret vartalon etupuolelle.

- Tuo oikea käsi koukkuun selän taakse, kämmenselkä kohti selkää ja laskeudu varovasti selinmakuulle.

- Tuo vasen käsin yläkautta koukkuun, tuoden kämmentä lapojen väliä kohden.

- Toista asento toisin päin.

 

7. Lying Spinal Twist

- Asetu vasemmalle kyljelle kylkimakuulle jalat koukussa ja tuo käsivarret vartalon etupuolelle.

- Voit laittaa bolsterin, tyynyn tai blokin reisien / polvien väliin.

- Avaa vasen käsivarsi auki selän taakse, rentouta käsivarsi ja hartia.

- Hengitä kohti kiertoa.

- Toista asento toisinpäin.

 

8. Savasana

- Asetu selinmakuulle.

- Halutessasi voit hyödyntää apuvälineitä; sujauttaa bolsterin polvitaipeiden alle, laittaa peiton päälle, tuoda blokit kämmenten päälle, tehdä olosi hyväksi ja rentoutuneeksi.

- Pysähdy hetkeksi tunnustelemaan harjoituksen jälkeistä olotilaa ja anna samalla kehon palautua harjoituksesta.

- Huomioi mitä harjoitus on tuonut tai mahdollisesti vienyt pois.

 

Ihanaa harjoitusta! <3

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.