Tiesitkö, että joogasta voi olla hyötyä masennuksen hoitoon?

 Joogasta saadut hyödyt rajoittuvat usein kokemuksen kautta saatuun tietoon, mutta on myös hienoa, että joitain tietoon perustuviakin tutkimuksia joogan hyödyistä on tehty.

Bostonin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että käymällä joogassa kaksi kertaa viikossa, voi auttaa masennukseen. Iso kiitos tästä kuuluu joogassa käytettävälle syvähengitykselle.

Tutkimukseen osallistui 30 ihmistä 18–64 ikävuoden väliltä, joilla oli todettu masennus. Puolet tutkimusryhmästä osallistui 1,5 tunnin Iyengar-joogatunnille kolme kertaa viikossa, lisäksi heidät ohjattiin tekemään omatoiminen 30 minuutin joogaharjoitus kotona. Toinen ryhmä osallistui kaksi kertaa viikossa joogatunnille, minkä lisäksi he tekivät kolme omatoimista harjoitusta kotona.

Iyengar-joogatunneilla painotetaan oikeaa linjautumista ja asentoja sekä kontrolloitua hengittämistä. Ohjatut joogatunnit sisälsivät erillisen 20 minuutin lempeän hengitysharjoituksen, jossa minuutin aikana hengitetään nenän kautta viisi rauhallista hengityskierrosta.

Kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen testiin osallistuneet täyttivät kyselyn masennuksen oireista ja suurimman osan oireet pienenivät vähintään 50 prosentilla. Ei liene yllätys, että mitä enemmän osallistuja harrasti joogaa, sitä vähemmän hän tunsi itsensä masentuneeksi.

Useat osallistujat kertoivat suuremman joogaamisajan per viikko olevan haasteellista ja itse asiassa tutkijat suosittelevatkin kahta ohjattua tuntia viikossa.

Bostonin yliopiston tohtori Chris Streeterin mukaan ihmiset, jotka eivät ole saaneet masennukseen apua lääketieteen perinteisistä hoidoista, voivat silti hyötyä joogasta masennuksen hoitoon. Hän kertoo syyksi joogan ja syvähengityksen tasapainottavan vaikutuksen autonomiseen hermostoon.

Toisen, Miamin yliopiston tekemän joogan mahdollisia terveysvaikutuksia käsittelevän tutkimuksen mukaan jooga stimuloi tuntoaistia, joka taas aktivoi parasympaattista vagushermoa. Vagushermo on yhdistävä hermo aivojen ja useiden sisäelinten välillä, ja sillä on myös iso rooli hormonituotannossa.

Tutkimuksen johtaja, tohtori Tiffany Field sanoo, että stressihormoni kortisoli alenee vagushermon aktivoituessa ja samaan aikaan erittyy serotoniinia, joka auttaa säätelemään mm. mielialaa, ruokahalua ja unirytmiä. Fieldin mukaan kaikki tämä voi saada vahvistusta jooga-aiheisiin tutkimuksiin, joissa joogan on todettu mm. alentavan stressiä, nostavan mielialaa, parantavan ruokahalua ja parantavan unenlaatua.

 

Lähteet:
http://time.com/4695558/yoga-breathing-depression/
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2016.0140
http://time.com/4185626/yoga-exercise-workout/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21168106

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.