Viisi elementtiä on kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteitä. Elementtityypit vesi, puu, tuli, maa ja metalli ovat viisi arkkityyppiä, jotka ilmentävät ihmisen erilaisia ominaisuuksia ja tapaa olla ja elää maailmassa. Elämä, ihminen ja luonto muuttuvat jatkuvasti, Yin ja Yang vaihtuvat toisikseen ja päämääränä on saavuttaa tasapainotila.
Elementtityyppi kertoo henkisistä ja fyysisistä tasapainotilaa vahvistavista kyvyistä ja epätasapainotilaan johtavista taipumuksista. Eri elementtien piirteet voivat korostua tai hiljentyä eri elämänvaiheissa, erityisesti erilaisten stressaavien kausien aikana. Perinnöllisillä ominaisuuksilla, kuin myös lapsuuden kokemuksilla on keskeinen vaikutus siihen, kuinka erilaiset vahvuudet ja heikkoudet ilmentyvät.
Kiinalaiselle lääketieteelle tyypillinen vuodenaika-ajattelu asettaa maaelementin myöhäiskesään, kesän ja syksyn väliin. On myös toinen tapa tarkastella tätä elementtiä; maaelementti on keskiössä, sen tehtävänä on tasapainottaa muita elementtityyppejä ja pyrkiä harmoniaan ympärillä olevan kanssa. Maaelementin energia liittyy syklisiin muutoksiin ja se on myös siirtymävaihe kohti seuraavaa vuodenaikaa, jolloin maaelementin aika on noin reilun kahden viikon ajan jokaisen vuodenajan jälkeen, ennen seuraavaan vaihtumista.
Maaelementin arkkityyppi on pyyteettömästi rakastava äiti, joka tukee muita kaikissa tilanteissa. Hän luo turvallisen ja lämpimän ilmapiirin kaikkialla elinympäristössään.
Vahva maaelementti on jotain, minkä voimme tuntea kehossa ja mielessä elinvoimana. Tämän seurauksena usein vaikeatkin asiat tuntuvat helpommilta, kun olemme hyvin juurtuneita. Tasapainoinen maaelementti tuo myös mielen selkeyttä, hyvää keskittymiskykyä ja muistia. Hedelmällisyys liittyy myös maaelementin symboliikkaan.
Maaelementin keskeiset voimavarat ja samalla stressiä aiheuttavat teemat liittyvät siihen, kuinka tukea muita, saada itse tukea muilta sekä kuinka vastavuoroisuus toimii ihmisten välisissä suhteissa.
Maaelementin sisäelimet ovat mahalaukku ja perna. Mahalaukku vastaanottaa, varastoi ja muuntaa ravintoa. Perna suodattaa ja vahvistaa verta elimistön käytettäväksi.
Maaelementin keskeisiä toimintoja on ohjata ruuansulatuselimistön toimintaa, kuljettaa ravintoa ja nesteitä, muuntaa niistä energiaa ja vahvistaa verta elimistön voimakeskuksien käytettäväksi.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ajatuksen sanotaan asuvan maaelementissä etenkin silloin, kun puhutaan keskittymisen voimasta ja teorian soveltamisesta käytäntöön.
Ruuansulatusprosessia voidaan peilata mentaalisella tasolla ajatusprosessina; ruuansulatus alkaa halusta syödä, joka johtaa ruuan nauttimiseen. Ruuasta erotellaan käytettävä osa ja se varastoidaan kehoon. Se, mitä ei käytetä, poistetaan.
Ajatusprosessissa on samanlainen kulku; halu johtaa tiedon hankintaan, joka käsitellään ja eritellään. Tarpeellinen käytetään heti ja muu varastoidaan. Hyödytön torjutaan ja unohdetaan.
Näiden prosessien yhteys voi näkyä arkielämässä esimerkiksi siinä, kuinka tyhjällä tai liian täydellä vatsalla on vaikea keskittyä. Ravinto on siis todella iso osa tätä elementtiä – olet mitä syöt.
Tunteista huoli liitetään myös maaelementtiin, ja monesti ruokahalu katoaakin huolestuneena tai stressaantuneena tai syödään rauhoittaakseen omaa mieltä. Ruuansulatuselimistön heikentyneen tilan tai huonolaatuisen ravinnon takia kehoon kertyy ylimääräisiä kuona-aineita, haitallinen tulehdustila tai rasvakudosta. Nämä näkyvät kehossa mm. turvotuksena, kosteutena ja liikalihavuutena.
Tämä on ajanjakso, jolloin onkin hyvä hieman rauhoittua ja pohtia omaa elämää – yrittää nauttia kaikesta siitä mitä on ja erityisesti elää tässä hetkessä. Olisi hyvä miettiä vähemmän mennyttä ja murehtia vähemmän tulevaa. Tärkeää olisi myös harjoitella elämään tyytyväisenä ja tasapainoisena tässä hetkessä sekä nähdä kauneutta ympärillä olevissa pienemmissäkin asioissa.
Parhaimmillaan maan energia on vakaata, tukevaa ja ravitsevaa. Vahvan ja tasapainoisen maaelementin voimme tuntea kehossamme ja mielessämme elinvoimana, jolloin usein vaikeatkin asiat tuntuvat helpommilta, kun olemme hyvin juurtuneita.
Keskeisiä haasteita elementin ollessa epätasapainossa on tunnistaa omia tarpeita, sopeutua yllättäviin muutoksiin ja välttää liiallista huolehtimista.
Tärkeää ei ole välttämättä miettiä mikä elementti olet, vaan pysähtyä esim. alla olevien kysymyksien kautta pohtimaan onko elementti tasapainossa vai epätasapainossa. Jos vastaat useimpiin kysymyksiin ei, voi olla, että maaelementin tasapainotus olisi tarpeellista.
KYSYMYKSIÄ:
Alta löytyvän helpon Yin-joogan kotiharjoituksen avulla voit tasapainottaa maaelementtiin liittyviä perna- ja mahalaukkumeridiaaneja. Kehon osista huomioimme ja luomme tilaa jalkojen sisäsyrjiin, nivusiin, kehon etuosiin; reisiin, vatsaan ja rintakehän alueeseen.
Yin-jooga on rauhallista, paikallaoloon keskittyvää joogaa, jossa avataan paljon lantion ja alaselän aluetta. Lanneranka on kehomme ydin ja alueella on paljon sidekudosta ja päällekkäisiä lihaskerroksia.
Yin-joogassa asennoissa viivytään pitkään, 2-5 minuuttia kerrallaan. Yin-joogan eheyttävä vaikutus perustuukin sen pitkäkestoisiin asentoihin, jotka edistävät sidekudosalueiden aineenvaihduntaa, liikkuvuutta ja energiansaantia.
Yin-jooga on meditatiivinen harjoitus, joka vaikuttaa niin fyysiseen, henkiseen kuin energeettiseen tilaamme. Yin on vastakohta kaikelle sille suorittamiselle, josta päivämme täyttyvät.
Muistathan kaikkien yin-asentojen kanssa, että tavoitteena ei ole mennä niin syvälle asentoon kuin mahdollista. Pysähdy ja laskeudu asentoon heti siinä kohtaa, missä ensimmäiset kehon tuntemukset asennosta tulevat. Usein tämä tarkoittaa vain 60-70 % omasta maksimista.
Harjoitus tehdään lihakset rentoina - vähemmän tekemistä ja enemmän olemista, rentoutumista ja laskeutumista pikkuhiljaa asentoon kehoa kuunnellen. Olemalla asennoissa pidempään lihakset rentoina ne toimivat kehon syvemmissä ja kovimmissa osissa kuten nivelissä, jänteissä, nivelsiteissä, sidekudoksissa lisäten nivelten liikkuvuutta sekä sidekudoksien nestetasapainoa.
Pelkkä hengitykseen keskittyminen ja sen tietoinen pidentäminen ja laajentaminen on loistava keino aktivoida parasympaattista hermostoa. Mitä syvemmälle pääset yin-harjoituksessa, huomaat miten hengitys hidastuu ja vie sinut syvemmälle tähän parasympaattiseen rentoutumisen tilaan. Silloin myös sisäelimet saavat mahdollisuuden päästä kiinni niiden tärkeimpiin tehtäviin; ruuan sulattamiseen, kuona-aineiden ja myrkkyjen poistamiseen, elimistön hoitamiseen ja elpymiseen. Harjoituksen avulla sisäelinten energiavirtaus tehostuu ja kudokset pääsevät uusiutumaan.
Kokeile kotona näitä pehmeitä selkärankaa ja vatsaa helliviä ja stimuloivia kiertoja, lantion, nivusten ja reisien sisäsyrjien avauksia sekä tuettuja kehon etupuolta vatsan ja rintakehän alueita avaavia yin-jooga-asentoja.
Pysähdy, nauti ja pysy asennoissa 1-3 minuuttia / puoli / asento. Tunnustele kehoa ennen ja jälkeen harjoituksen.
KOTIHARJOITUS:
Asennon hyödyt:
Venyttää ja avaa selkärankaa, pehmeä ja hellävarainen kierto tuo pientä painetta vatsan alueelle stimuloiden ruuansulatuselimiä.
Asennon hyödyt:
Yksi pernameridiaanin tärkeistä kohdista/pisteistä on serratus anterior eli etummainen sahalihas, joka onkin perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä yksi energiakanavien yhtymäkohdista. Tätä kohtaa käytetään usein silloin kun on erilaisia kiputiloja missä tahansa kehon osassa. Voit kokeilla saada kivun tunnetta pois kehosta tätä kohtaa stimuloimalla tai painamalla.
Asennon hyödyt:
Avaa lonkkaa, nivusia, takajalan lantion etuosia ja etureittä.
Asennon hyödyt:
Avaa kehon etupuolta; etureittä, lantion etupuolta, vatsan aluetta, rintakehää ja olkavarsien aluetta.
Asennon hyödyt:
Vähentää lihasväsymystä jaloissa, poistaa ylimääräisiä nesteitä jaloista, rauhoittaa mieltä, avaa rintakehää ja keuhkoja, stimuloi vatsan sisäelimiä.
Lähteinä käytetty:
Yoga Medicine -opinnot
Between heaven and the earth: A guide to chinese medicine. Harriet Beinfield & Efrem Korngold
Terveyden kiinalainen käsikirja. Denis Vinokur
Tuli, maa, vesi. Denis Vinokur
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.