Kaipaatko lisää energiaa? Kokeile näitä jooga-asentoja

 

Elämme jatkuvasti hieman kehomme ulkopuolella. Asana-harjoituksesta voimme ajatella, että se on erillään olevien kehon ja mielen jälleentapaaminen. Keho ja mielen yhteys antaa elinvoimaisen, energisen ja terveen olon, lisäten joustavuutta, kestävyyttä ja voimaa. Lihaksiin ja luihin keskittyvä harjoitus ja joogan erilaiset asennot auttavat kohtaamaan itsensä.

Joogassa eri asennoilla on myös erilaisia hyötyjä. Länsimaisessa ajattelussa tunnustetaan, että ylösalaiset asennot parantavat verenkiertoa, ravitsevat umpieritysrauhasia, tasapainottavat kaikkia kehon aineenvaihduntatoimintoja, stimuloivat hermojärjestelmää ja ovat hyvin energisoivia asentoja. Joogassa kaikki asennot, joissa sydän on pään yläpuolella ovat inversioita eli ylösalaisia asentoja. Näissä asennoissa sydän saa myös levätä, kun veri pääsee virtaamaan painovoiman avulla helpommin ylös päähän saakka. 

Laiskottelu tai liian rankka suorittava liikunta syövät kehosta energiaa. Keholle on erittäin hyvästä saada vastapainoa sille tekemiselle, josta päivät koostuvat. Joskus keho kaipaa vain muutamaa asentoa ja välillä taas pidempää ja liikkuvampaa harjoitusta. Pieni hetki joogan parissa saa veren kiertämään ja tuo energiaa päivään – kun sitä tarvitset. Rullaa siis matto auki ja tee muutama energiaa tuova asento työpäivän lomassa tai sen jälkeen, niin saat jälleen omat energiatasot ylös.

1. Adho Mukha Svanasana – Alaspäin katsova koira

Alaspäin katsova koira vahvistaa ja venyttää koko kehoa, ja tuo energiaa. Asento on inversio, joka usein sopii melkein kaikille vaikka varioiden. Tarvittavan voiman ja riittävän liikkuvuuden saamiseksi saatat tarvita hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta säännöllinen harjoitus auttaa tässä.

Tee näin :

  • Laskeudu lapsen lepoasentoon ja pidennä kädet eteen. Levennä, pidennä sormet, juurruta kämmenet lattiaan ja käännä varpaat alle.
  • Nosta lantio ylös ja jätä polvet ensin pehmeästi pieneen koukkuun. Työnnä paino käsivarsilta kohti jalkoja ja ajattele, että pidennät olkanivelen ja lonkkanivelen väliin tilaa. 
  • Suuntaa istuinluita kohti kantapäitä, aktivoi vatsa, pidennä selkä ja tuo kylkikaaria kevyesti kohti toisiansa tehden samalla tilaa nivusiin.
  • Kohdista katse jalkojen väliin. Rentouta niska ja leuka. Jos jalkojen takaosissa on tilaa, voit suoristaa jalat ja suunnata kantapäitä lattiaan. Anna hengityksen pidentyä ja virrata asennossa 1-3 minuutin ajan, riippuen siitä kuinka pitkään olet harjoitellut. Pidennä aikaa oman harjoituksen edistyessä ja voiman lisääntyessä. 

Asento antaa energiaa, auttaa väsymykseen, vahvistaa käsiä ja jalkoja, saattaa lievittää päänsärkyä ja selkäkipua, rauhoittaa mielen ja lievittää stressiä.

2. Sirsasana – Päälläseisonta

Päälläseisontaa kutsutaan asentojen kuninkaaksi. Päälläseisonta kuumentaa kehoa, stimuloi hermojärjestelmää, tehostaa verenkiertoa, estää nesteiden kertymistä jalkoihin ja vahvistaa erityisesti niskan lihaksia. 

Tee näin:

  • Polvistu maton eteen ja risti sormet löyhästi.
  • Aseta kädet ja kyynärvarret maahan siten, että kyynärpäät tulevat olkapäiden leveydelle.
  • Laske konttausasennosta pää maton päälle siten, että kämmenten kuppi asettuu päälaella aavistuksen kohti otsaa. Päälläseisonnassa on hyvä kokeilla, millaisessa kulmassa pää ja niska ottavat luontevasti vastaan kehon painon. Ensikertaisen on aina hyvä harjoitella ensin opettajan kanssa.
  • Nosta lantio maasta ja anna painon siirtyä käsivarsien ja pään varaan, kun nostat lantiota ylös ja taakse ”alaspäin katsovan koiran” muunnelmassa. Voit kävellä varpailla lähemmäs kohti kyynärpäitä ja työntää kevyesti samalla mattoa poispäin. 
  • Harjoitteluvaiheessa voit käyttää seinää apuna ja kokeilla pitää toisen jalan maassa ja halata yhden jalan tai molemmat jalat vasten vatsaa ja rintakehää. 
  • Vastapainona juurtumiselle pään kautta alustaan on kuitenkin suuntauduttava välilihasta, sisäreisistä, pohkeiden sisäpinnoilta ja isovarpaiden juuresta voimakkaasti ylöspäin.
  • Asennossa oloaikaa voi pidentää asteittain.

3. Salamba Sarvangasana – Hartiaseisonta

Hartiaseisonta puolestaan viilentää ja neutraloi kehoa, rauhoittaa hermojärjestelmää, aktivoi aineenvaihduntatoimintoja, edistää suolen toimintaa, parantaa verenkiertoa ja lievittää turvotusta jaloissa sekä vapauttaa jännityksiä niska-hartiaseudun lihaksista. Hartiaseisonnalla on hämmästyttävä kyky rauhoittaa ja tyynnyttää kehoa, jos keho on kiihtyneessä mielentilassa. Jos taas keho on uupunut, hartiaseisonta nostaa mielialaa ja tuo energiaa kehoon ja virkistää mielen. 

Tee näin:

  • Tule lattialle selinmakuulle ja aseta yksi tai useampi taiteltu viltti yläselän alle niin, että pehmeä, taiteltu reuna tulee suunnilleen niskan puoliväliin. Viltin reunojen tulisi olla peukalon etäisyydellä olkapäistä. Tämä auttaa pitämään kaularangan alueen vapaana, jolloin niskan taivutuskulma ei ole myöskään liian jyrkkä.
  • Tuo leukaa aavistus kohden kaulakuoppaa ja kyynärpäät lattiaan, sormet ylös kohti taivasta. Työnnä kyynärvarsilla mattoa poispäin tuoden lapoja kohti toisiansa, jotta saat rintakehän avoimeksi.
  • Laske kyynärvarret lattiaan, kämmenet alaspäin ja nosta lantio ylös.
  • Nosta jalat kohti kattoa, niin että ne pysyvät lähekkäin. Nosta reisien takaosia ylöspäin pidentääksesi selkää. Aseta kämmenet alaselän tueksi niin, että sormet osoittavat kohti pakaroita. 
  • Pysy asennossa minuutin verran ja kuulostele miten niska reagoi asennon haasteisiin ja pidennä aikaa asteittain harjoituksen edetessä.

Energisoivaa päivää!

 

Olet lämpimästi tervetullut joogaamaan Kallioon <3 Hyödynnä myös ensikertalaisen tutustumistarjous!

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.