Joogisia tekstejä lukiessaan voi törmätä käsitteeseen kolmesta gunasta. Kolme gunaa -käsite esiintyy useammassakin kirjallisessa tuotoksessa ja voidaan tulkitakin eri tavoin, mutta tämä kirjoitus liittyy käsitteisiin kolmesta gunasta kuten ne esiintyvät mm. Samkhya-filosofiassa. Käsite kolmesta gunasta esiintyy myös useammassakin Bhagavad Gitan säkeessä.
Kaikki olemassa oleva on kolmen gunan alaisia; luonto, kehomme, kuten myös mielemme. Nämä kolme ominaisuutta ovat rajas, sattva ja tamas. Nämä eivät ole positiivisia tai negatiivisia määreitä, vaikka yksi niistä (sattva) onkin se, johon harjoituksella pyrimme.
Gunan käsite voi olla vaikea kääntää ja joskus käsittää, mutta tiettyjä sanoja ja ominaisuuksia voimme niihin liittää. Vaikka sanat saavat mielessämme usein hyvän tai huonon painoarvon, niin muistetaan että kaikkia näitä tarvitaan.
Kuten mainittu, kaikkia näitä tarvitaan; tamas auttaa nukkumaan, rajas herättää aamulla ja sattva pitää sinut keskittyneessä tilassa. Myös elämän luomiseen tarvitaan näitä kaikkia.
Kaikessa ja kaikissa on läsnä kolme gunaa; persoonallisuudessa, esineissä, ruoissa ja ajatuksissa. Kaikissa näitä ominaisuuksia vain esiintyy eri määrissä, ja kaikkia näitä tarvitaan. Ne muodostavat kolminaisuuden, eikä niitä voida poistaa, mutta niiden määrää voidaan muuttaa erilaisilla harjoituksilla.
Nämä kolme gunaa leikkivät keskenään ja näiden välinen leikki määrittelee kaiken olemassaolon ja elämän kiertokulun. Kaikki elollinen on syntynyt näiden kolmen ominaisuuden leikin seurauksena.
Mieti vaikka omaa persoonallisuuttasi. Meidän mielemme on yhtälailla alisteinen näille gunille, ja meitä hallitseva guna määrittää sen miten näemme maailman. Jokainen meistä tuntee ihmisen, tai ehkä jopa itse olemme henkilö, joka näkee ympäristönsä erityisen negatiivisesti (tamassistisesti), tämä kaikki liittyy siihen mikä guna meitä kulloinkin hallitsee. Haluamme tasapainoon, ja niin myös mieltämme hallitsevien gunien osalta, jotta voimme nähdä maailman mahdollisimman todellisena.
Tasapainon löytäminen vaatii harjoitusta, eikä varmastikaan ole helppo tehtävä, mutta esimerkiksi joogan harjoittaminen on yksi niistä keinoista. Mielen hiljentäminen, itsensä kuuntelu meditaatiossa, riittävä lepo, ravitsemus, kehon liikuttaminen ovat keinoja tämän tasapainon saavuttamiseksi.
Jooga-asanoista trikonasana edustaa yksittäisenä muotona näitä kolmea gunaa. Trikonasana asanassa muodostamme keholla kolmioita. Kolminaisuus esiintyy usein maailmassa, uskonnoissa ja käsitteissä, ajatellaanpa vaikka kolminaisuutta; syntymä-elämä-kuolema.
Nähdään siis taas tunneilla tasapainoa, sattvaa kohti kulkien! Lisätietoa kolmesta gunasta löydät kirjallisuudesta tai vaikkapa joogatunnilta.
- Mira / ASANA Helsinki
Lähteet:
Kirja: Myths of the Asanas ja omat muistiinpanot vuosilta
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.