Vesielementin blogikirjoituksen ensimmäisessä osassa kävimme läpi yleisesti vesielementin ominaispiirteitä, talven aikana huomioitavista asioista sekä talven ruokavaliosta. Voit lukea sen TÄSTÄ.
Vesielementin toisessa osassa käymme läpi terveyteen ja liikkumiseen liittyviä asioita. Lopusta löydät myös vesielementtiä tasapainottavan yin-joogaharjoituksen.
VESIELEMENTTI JA TERVEYS
Kiinalainen lääketiede korostaa, että taudin oireet ja merkit heijastavat epätasapainoa kehon elimissä ja niiden energioissa, joista kukin voidaan liittää viiden elementtijärjestelmän eri osiin.
Terveydessä katse kannattaa talvella siirtää munuaisiin ja virtsarakkoon. Vesielementin fyysiset vaivat ovat lähinnä heikkoustiloja ja liittyvät usein vanhenemiseen, mutta esiintyy niitä nuoremmillakin. Munuaiset kontrolloivat veden liikettä elimistössä, ne säätelevät mineraalitasapainoa kehossa nesteiden kautta.
Kun lämmittävä yang-energia on vähissä, nesteiden kierto heikkenee, kehossa on kylmyyttä ja turvotuksia eikä lämpö palaudu aterioinnin jälkeen. Kun yin-energia on vähissä, keho kuivuu, ilmenee monenlaisia kuumuusoireita ja vaikutus ulottuu myös muihin elementteihin. Ravintoaineet eivät tällöin imeydy hyvin elimistön käyttöön ja myös toleranssi stressitekijöitä kohtaan on silloin heikko.
Muutamia mainitakseen, yleisimmät vesielementin vaivat liittyvät selän ja erityisesti alaselän heikkouteen. Kaikilla voi olla elämäntavoista johtuvia selkävaivoja, yleisemmin liiasta istumisesta tai liikkumattomuudesta. Vesielementtiin liittyessään selkävaivoissa on usein rakenteellista heikkoutta.
Kylmät jalat ovat vesielementille yleisiä. Kylmyys kulkee etenkin talvisin jalkapohjan kautta lantion alueelle pahentaen selkävaivoja. Heikkouden oireita esiintyy myös virtsateiden alueella. Usein vaivat pahenevat kunkin elementtiin liittyvän vuodenajan aikana.
Jos olet vesi-ihminen, yritä työstää pelkojasi ja tee töitä sen eteen, että avautuisit lisää ihmisille. Voit tuntea olosi haavoittuneeksi, mutta se merkitsee myös parantumista. Etsi ystäviä samanmielisistä ihmisistä. Vältä kahvia, alkoholia ja lääkkeitä liiallisina määrinä, koska ne heikentävät munuaisiasi.
VESIELEMENTTI JA LIIKUNTA
Vesityypille tavanmukainen tarve haastaa itsensä, saattaa ajaa syvälle heikkoustilaan, kun tavoitellaan jatkuvasti näyttävimpiä fyysisiä ominaisuuksia. Kun liiallisen harjoittelun seurauksena vesityypin suorituskunto tuntuu paranevan joksikin aikaa, samalla energia vähenee.
Klassisen liikunnan kuluttavuuden mittapuu on se, että silloin kun harjoittelun jälkeen on väsyneempi kuin ennen sitä, kulutetaan liikaa elimistöä. Eri puolilla Aasiassa ja muualla maailmassa on kehitetty lajeja, jotka pyrkivät lisäämään kehon sisäisiä voimavaroja, jolloin olo on energisempi kuin ennen harjoittelua. Näistä yksi on jooga.
VESIELEMENTTI JA YIN-JOOGA
Yin-joogan taustalla vaikuttaa joogan perinteiden lisäksi myös kiinalaisen lääketieteen teoria. Erilaiset asennot joogassa stimuloivat kehon energiakanavia vapauttaen lisää tilaa ja energiaa näille alueille. Asennot tukevat tärkeiden sisäelimien toimintaa, auttaen kehoa luonnollisella tavalla puhdistumaan ja pysymään terveempänä ja energisempänä. Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään samalla ajatuksella myös akupunktiota energian vapauttamiseen kehon sisällä.
Yin-harjoitus auttaa palauttamaan kehoon liikkuvuutta. Joskus loukkaantuminen, vanhat vammat, virheelliset työasennot, istuminen, vääränlainen kehoa rasittava ja yksipuoleinen kuormitus sekä ikääntyminen voivat muun muassa sitoa sidekudoksia yhteen, mikä rajoittaa niiden liikkumista lihasten liukupintojen välillä. Sidekudoksen yhteen kasvaminen estää ravinteiden ja energian virtauksen kehon kautta aiheuttaen kipua sekä rajoittaen liikkuvuutta.
Yin-harjoituksessa lihakset pyritään mahdollisimman suurelta osin rentouttamaan pyrkien vaikuttamaan enemmän sidekudoksiin, lihaskalvoihin ja niveliin – kehomme jäykimpiin osiin.
Asentoa ei viedä lihasvoimalla eteenpäin, vaan annetaan painovoiman pikkuhiljaa minuutti minuutilta viedä asentoa syvemmälle.
Vesielementtiä voimme vahvistaa ja tasapainottaa kohdistamalla yin-joogan asanoita erityisesti munuaisten ja virtsarakon meridiaanien alueelle. Vesielementti liittyy fyysisesti kehon takaosiin; jalkoihin ja selkään sekä jalkojen sisäsyrjiin.
Kokeile ja nauti muutamasta vesielementtiä tukevasta yin-joogan asennosta:
Kuva 1 ja 2 : Half butterfly (puolikas perhonen)
Kuva 3 : Butterfly (perhonen)
Kuva 4 : Caterpillar (eteentaivutus istuen)
Kuva 5 : Snail
Lähteet:
Yoga Medicine -opinnot
Denis Vinokur: Tuli, maa, vesi
Tiffany Cruikshank: Optimal health for a vibrant life
Harriet Beinfield, Efrem Korngold: Between heaven and earth – A guide to chinese medicine
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.