Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä: VESIELEMENTTI JA TALVI (osa 3)

Jokaisella vuodenajalla on erilaisia piirteitä, jotka huomioimalla ja sisällyttämällä omaan elämäämme voimme elää enemmän harmoniassa luonnon kanssa. Luonnon kanssa eläminen samassa rytmissä tuo tasapainoa niin mieleen kuin kehoonkin.

Talvi opettaa meille, että ainoa tapa nauttia kauden voimista on antautua sille ja oppia siitä, mitä sillä on tarjottavanaan meille. Talvella maa ja luonto on jäätynyt ja kuollut. Tässä syvässä luonnon hiljaisuudessa talvi kutsuu meitä tarkastelemaan syvyyttämme, palaamaan takaisin sisäiseen minäämme, ystävystymään pimeyteen meissä ja pimeyteen ympärillämme.

Jooga tarjoaa mahtavia työkaluja niin ylikierroksilla käyvään mieleen kuin väsyneeseen ja jännittyneeseen kehoon. Monet harjoitukset kuten joogakin perustuvat toistoon. Kun annat itsellesi ja harjoituksellesi aikaa säännöllisesti, niin harjoituksen hyvät vaikutukset jäävät kehon muistiin samoin kuin ne huonotkin tavat, jotka useimmiten ilmenevät kehossa ja mielessä kireytenä, jännityksenä ja kipuna. 

Sidekudos ja liikkuvuus

Liikkuvuuteen vaikuttaa nivelten, nivelsiteiden, jänteiden ja lihasten ominaisuudet sekä muut tekijät, joita ovat muun muassa sukupuoli, ikä, geneettiset tekijät, hormonaaliset tekijät, harjoittelu sekä ympäristön ja kehon lämpötila.

Sidekudoksen venyvyyteen vaikuttavat monet tekijät, joita ovat: kudosten vesipitoisuus ja kemiallinen rakenne, kollageeni- ja elastiinisäikeiden suhde, sidekudossäikeiden väliset yhdistävät rakenteet, sidekudossäikeiden ja lihassyiden määrä, poikkipinta-ala ja järjestäytyminen sekä nopeiden ja hitaiden lihassyiden välinen suhde.

Faskian vaikutus kehoon

Faskialla eli sidekudoksella on monia toimintoja, sillä se erottaa, yhdistää, suojaa ja tukee kehon eri rakenteita. Se sitoo ihon luurankoon ja kontrolloi sen liikettä liikkumisen aikana. Faskia on runsaasti hermotettua ja se toimii eri reseptorien viestinvälittäjänä ja reittinä. Faskia muodostaa kulkuväyliä hermoille, valtimoille, laskimoille ja lymfatiehyeille. Sen takia sillä on myös suuri tehtävä kehon aineenvaihdunnallisessa funktiossa.

Liian tiukka sidekudos altistaa kireyksille, jotka johtavat asennonmuutoksiin ja liikelaajuuksien rajoittumiseen. Optimaalisesti toimiva faskiajärjestelmä on elastinen ja kimmoisa. Faskian kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden kitkatta. Toisaalta faskian tulee olla myös vahva. Elastisuus yhdistettynä vahvuuteen helpottaa voimantuottoa ja -siirtoa sekä sallii täydet liikeradat.

Vesielementin avulla tasapainoa kehoon ja mieleen

Vesielementin fysiologiset vastaavuudet liittyvät munuaisiin, lisämunuaisiin ja virtsateihin, mutta myös aivojen, keskushermoston ja luuston rakenteeseen sekä elimistön hormonitoimintaan. Se määrittää kuinka ihminen sopeutuu stressiin ja kuinka ikääntyminen ilmenee. Vesielementti on itsessään elämän juuri. Se sisältää muistin siitä, keitä olemme ja potentiaalin siitä, keneksi tulemme.

Ota talvella aikaa kuunnella itseäsi ja lataa akkuja rauhassa kevättä varten. Restoratiiviset harjoitukset ja yin-jooga; erityisesti eteentaivutukset ja jalkojen sisäsyrjiin kohdistuvat asennot sopivat erityisen hyvin talveen. Meditoi ja nauti hiljaisesta harjoituksesta, joka kääntää huomion sisäänpäin. 

Vesielementtiä voimme vahvistaa ja tasapainottaa kohdistamalla yin-joogan asanoita erityisesti munuaisten ja virtsarakon meridiaanien alueelle. Vesielementti liittyy fyysisesti kehon takaosiin; jalkoihin ja selkään sekä jalkojen sisäsyrjiin.

Hemmottele itseäsi alla olevan harjoituksen avulla sisältä ulospäin. Harjoituksessa hyödynnetään yinjoogan pitkiä ja avaavia asentoja sekä Trigger Yin® -tekniikkaa fasciapallojen avulla.

1. TAKAREIDET FASCIAPALLOILLA
  • Hyvä tuntuma on kun otat asteikon 1–10 ja tuntumaksi 6–7. Liika on liikaa! Lihakset tulisi pystyä rentouttamaan, jotta pääset syvemmälle sidekudoksiin. Saatat myös löytää triggerpisteitä, jotka ovat mehukkaita, noin herneen kokoisia pieniä kohtia, joihin on saattanut kertyä kuona-ainetta ja ovat siksi hyvin kipeitä kohtia usein kudoksen keskikohdissa. Hengitä ja pysy yhdessä kohdassa n. 1 minuutti.
  • Ensimmäinen kohta; tule istuma-asentoon. Käy palloilla takareidet niin, että tuot ensin pallot ylös takareisiin, keskelle takareisiä.
  • Suorista jalat ja avaa jalat auki sivuille lantion leveydelle tai hiukan leveämmälle ja tuo sen verran painoa pallojen päälle, että pystyt rentoutumaan pallojen päälle. Jos tuntemus on liian voimakas, laita esim. huopaa pallon ja reiden väliin.
  • Toinen kohta; siirry noin reiden puoliväliin. Etsi jälleen kohta, missä tunnet jotain kireyttä tai jännitystä.
  • Kolmas kohta; takareiden ja polvitaipeen puoliväli.
  • Pysähdy jokaiseen kohtaan n. 1 minuutin ajaksi, rentoudu ja hengitä.

2. ALASELKÄ FASCIAPALLOILLA 
  • Asetu lattialle selinmakuulle. Aseta pallot alaselälle, rangan molemmille puolille pehmeään kohtaan. 
  • Kokeile vaihtoehdoista mikä sopii sinulle, että saat riittävän tuntuman:
  1. Jalat voivat olla koukussa lattialla.
  2. Voit halata jalkoja lähemmäs kohti vatsaa tai nostaa jalat penkin päälle.
  3. Voit tehdä yhden puolen kerrallaan. Nosta tällöin vasen nilkka oikealle etureidelle ja tuo painoa sen verran kohti oikeaa puolta, että saat tuntuman oikeaan puoleen. Toista toiselle puolelle.

3. PÄÄ-JALKAKEINU
  • Tähän tarvitset joogavyön. Tee vyöstä omiin mittasuhteisiin sopiva silmukka. Pituus on sopiva, kun jalat ovat n. 90 asteen kulmassa.
  • Aseta vyön toinen pää päkiän alle ja toinen takaraivon taakse. Suorista ja rentouta toinen jalka lattialle.
  • Pyöräytä hartiat taakse ja alas. Tuo leukaa kohti kaulakuoppaa. Suuntaa reisiä eteenpäin ja nosta yläselkää, niskaa ja päätä lattiasta sen verran, että saat avauksen ja venytyksen tunteen yläselkään, niskan takaosiin ja kallonpohjiin.
  • Sulje silmät, rentouta kaikki kasvojen lihakset ja anna hengityksen pehmeästi virrata.
  • Pysy asennossa 1-2 minuuttia.

4. SELKÄRANGAN KIERTO SELINMAKUULLA
  • Asetu lattialle selinmakuulle ja siirrä bolsteri tai tyyny kehosi vasemmalle puolelle.
  • Halaa oikea polvi vatsan päälle ja ota muutama hengityskierros.
  • Jätä vasen käsi oikealle polvelle ja avaa oikea käsi T-asentoon. Uloshengityksellä tuo oikea jalka vasemman ylitse bolsterin tai tyynyn päälle. Rentouta jalka ja lantio, ja anna hengityksen matkustaa kohti kehon oikeaa puolta. Pysy asennossa n. 2 minuuttia ja vaihda puoli.
  • Selän kierto selinmakuulla rentouttaa alaselkää ja lisää koko selän liikkuvuutta.

5. HARTIASILTA BLOKILLA JA FASCIAPALLOILLA
  • Tule selinmakuulle lattialle jalat koukussa.
  • Nosta lantio ylös ja aseta blokki tai kirja ristiluun alle ja laske lantio alas sen päälle.
  • Aseta fascia- tai tennispallot selän puolelle hartioista aavistus ylemmäs lapalihaksen alueelle. Etsi kohtaa missä tunnet jännitystä ja kireyttä.
  • Kaktuskädet: avaa kyynärvarret lattialle pään molemmille puolille, kämmenet ylös kohden taivasta.
  • Jos sinulla ei ole palloja, tee ilman.
  • Pysy asennossa 2-3 minuuttia hengittäen ja hengitys hengitykseltä rentoutuen.

6. KALLONPOHJA BLOKILLA
  • Tunnustele sormin omat kallonpohjat. Löydät niskan syvän kuopan ja sen molemmilta puolilta pehmytkudosta, jossa on todella usein sormin havaittavaa jännitystä.
  • Asetu selinmakuulle ja ota blokki tai blokin paksuinen kirja.
  • Tuo pää blokin päälle, niin että blokin alareuna osuu kallonpohjien pehmeään kohtaan.
  • Rentouta pää apuvälineen päälle.
  • Hengitä sisään keskellä ja uloshengityksellä tuo leukaa kohti oikeaa olkapäätä antaen blokin reunan hieroa kallonpohjaa.
  • Hengitä sisään ja palaa keskelle, uloshengityksellä tuo leukaa vasemmalle.
  • Sisäänhengityksellä palaa keskelle ja uloshengityksellä tuo leukaa uudestaan niin pitkälle oikealle kuin mahdollista. Tämän jälkeen palaa noin puoliväliin ja pysähdy kohtaan mihin tuntuu hyvältä pysähtyä ja jää tähän kohtaan hetkeksi hengittämään.
  • Toista toiselle puolelle.
  • Huom: Jos blokin reuna tuntuu liian voimakkaalta, pehmennä huopakerroksella.

7. SELINMAKUU – SAVASANA

Ihana Savasana - rauhallinen ja jopa unelias, joogaharjoituksen viimeinen asana. Huolimatta asennon ”helposta” ulkomuodosta, se voi olla yllättävänkin haastava. Savasana kutsuu rentoutumaan, keskittymään tähän hetkeen ja päästämään irti.

Tunne kuinka selkärankasi venyy ja rentoutuu mattoa vasten, ja anna jalkojen pudota varovasti sivuille; tunne kuinka vajoat syvemmälle ja syvemmälle matollesi. Tärkeä osa tätä asentoa on paikallaan pysyminen ja asennon säätämisen tai liikkumisen vastustaminen; näin aistit ja tunnet helpommin missä olet ja pystyt olemaan läsnä kehossasi ja mielessäsi.

Hyödyt:

  • rauhoittava asento, joka voi lieventää stressiä
  • rentouttaa kehoa ja mieltä
  • lisää keskittymiskykyä
  • asento auttaa opettelemaan täydellistä antautumista läsnäololle

Joogassa on tärkeää asennoissa pysyminen, huolimatta pienestä epämukavuudesta. Kipua ei tietenkään koskaan saa tuntea, mutta epämukavuus niin mielelle kuin keholle ei ole haitaksi, vaan jopa päinvastoin. Näin siirrät keskittymisesi pois mielen huolista kohti hengitystä ja läsnäolevaa nykyhetkeä. Joogan todelliset hyödyt voidaan saavuttaa löytämällä tasapaino keskittymisen ja rentoutumisen välillä sekä antaen mielen pysähtyä kehon fyysisen vahvuuden ja rauhoittavan hengityksen avulla.

Yin- ja Trigger Yin® -harjoituksia löydät lisää ASANA Helsingin kattavasta Online-palvelusta - lue lisää: https://www.asanahelsinki.fi/online

 

 

Lähteet:

Yoga Medicine -opinnot

Denis Vinokur: Tuli, maa, vesi

Tiffany Cruikshank: Optimal health for a vibrant life

Harriet Beinfield, Efrem Korngold: Between heaven and earth – A guide to chinese medicine

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.