Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä: METALLIELEMENTTI & SYKSY osa 1

SYKSY JA KIINALAINEN LÄÄKETIEDE TUO TULLESSAAN UUDEN ELEMENTIN – METALLIN

Vuodenajan vaihtuessa syksyyn on aika kääntää energioita kohti tulevia tunnelmallisia syyskuun iltoja. Lehdet putoilevat puista ja ilma muuttuu. Tunnetko jo sen?

On tärkeää, että ulkoisen muutoksen myötä muutumme myös sisäisesti – aivan kuten ympärillämme oleva luontokin muuttuu.

Syksy on vuodenaika, joka vie meidät miettimään ja harkitsemaan asioista vapautumista ja turhasta irti päästämistä. Syksyn aikana on hyvä varmistaa, että voit oppia ja harjoitella sinulle uusia ja mielenkiintoisia asioita. Uskalla inspiroitua!

Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä

Kiinalainen lääketiede jakaa asiat paitsi Yiniin ja Yangiin, myös viiteen elementtiin. Elementit ovat puu, tuli, maa, metalli, vesi. Tämä järjestys on niin sanottu luova kehä. Puu palaa, syntyy maata eli tuhkaa, maaperässä syntyy metallia, kylmään metallipintaan tiivistyy vettä ja puu tarvitsee vettä kasvaakseen. Näin luonnollinen kiertokulku jatkuu.

Syksyllä vallitsee elementtinä metalli. Metallielementin voima on hengityksessä, jota voidaan henkisesti ajatella liikkeenä, jossa uusia asioita imetään elämään ja jolloin vanhasta täytyy päästää irti mahduttaakseen tilalle uusia asioita. Metalli elementtinä merkitsee menetystä ja uudistumista, mutta myös voimakasta ja syvää tietoisuutta, joka jää kun muu on mennyttä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan viisi elementtiä ovat elämän perusta. Sen mukaan viiden elementin eli tulen, maan, veden, metallin ja puun tulee olla tasapainossa, jotta asiat elämässä sujuisivat tasapainoisesti. Kuten Ayurvedassa, niin myös kiinalaisessa lääketieteessäkin, jokaisessa ihmisessä on oma perusenergiansa, joka on hänestä usein helpostikin havaittavissa. Tuli-ihminen on luonteeltaan erilainen kuin ihminen, jonka perusenergia on metallienergiaa. Kiinalaisen ajattelun mukaan myös terveysongelmat ja ihmisen vahvuudet ovat erilaisia.

Metalli-ihmisen piirteet

Metallielementin ihmistyypillä on tarkat sisäiset periaatteet, joiden mukaan hän usein elää hyvinkin tarkasti. Metalli-ihminen nauttii järjestyksestä ja tämän ihmistyypin temperamentti on tyyni ja varautunut. Metalli-ihmiset ovat vahvoja, itsenäisiä yksilöitä, joilla on kovat päämäärät elämässä ja voimakkaat mielipiteet. Heissä on toisinaan havaittavissa surumielisyyttä ja suru etäännyttää heidät muista, jolloin he kaipaavat usein yksinoloa ja rauhaa.

Kun metallielementti on tasapainossa, ihminen toimii arvojensa pohjalta maanläheisesti ja samalla ylläpitää henkisiä varojaan. Hänessä on sisäistä voimaa ja oikeamielisyyttä ilman uhrautumista, marttyyriksi heittäytymistä tai vallankäyttöä. Hän toipuu menetyksistään ja kykenee innostumaan uusista asioista, joita vastaanottaa ja opiskelee mielellään lisää elämäänsä.

Siinä missä maaelementti ravitsee, metallielementti erottelee sen, mikä on käytettyä, epäpuhdasta ja tarpeetonta. Fyysisesti kehosta poistuu keuhkojen, ihon ja suoliston kautta ylimääräinen ja jäljelle jää puhdas aines elimistön käyttöön. Henkisesti vastaavuus puhdistamiselle on erottelu ja valinta nykyisen ja menneen välillä, ymmärrys siitä, mikä on oleellista tai hengeltään oikeaoppista ja omaan arvomaailmaan soveltuvaa.

Metallielementin elimet ja niiden ominaisuudet

Kiinalaisen lääketieteen mukaan sisäelimet kuuluvat kukin johonkin elementtiin. Niillä on elementtinsä mukainen toimintaympäristö, vahvuudet ja heikkoudet. Metallielementin elimet ovat keuhkot ja paksusuoli. Metallielementissä keuhkot vastaanottavat ja muuntavat ilmasta energiaa kehon käyttöön ja levittävät sitä kudoksiin. Hyvin toimiva hengitys ylläpitää riittävää energiatasoa kehossamme. Keuhkojen toiminta-alueeseen luetaan mukaan myös kaikki ylähengitystiet, äänihuulet ja hajuaisti. Ihoa kutsutaan kolmanneksi keuhkoksi, joka suojaa elimistöä ja auttaa tasaamaan sen lämpötilaa. 

Keuhkojen toimiessa hyvin ja metallielementin ollessa tasapainossa, iholla on elinvoimainen hohde, hengitys kulkee tasaisesti, rennosti ja syvänä. Tasapainossa ollessaan myös hajuaisti on hyvä, puheääni voimakas ja rintakehä sekä sydämen alue on avoinna kohti maailmaa. Myös terveys on hyvä, immuniteetti vahva ja hän toipuu nopeasti metallityypille ominaisista flunssista ja hengitysteiden tulehduksista sekä etenkin keväisin metallityyppejä vaivaavista allergioista. Keuhkojen tehtävänä on myös asettaa rajat kehon sisäisen ja ulkoisen maailman välille.

Kuinka tasapainottaa metallielementtiä

Metalli-elementtiä voi tasoittaa monilla asioilla, mutta yksi ehkä tehokkaimmista keinoista on erilaiset joogassa käytettävät hengitysharjoitukset eli pranayama-harjoitukset. Joogassa voimme kohdistaa myös asanaharjoitusta keuhkojen ja paksusuolen meridiaanien alueelle eli rintakehän ja sydämen alueelle, kylkikaariin, käsivarsiin ja yläselkään.

Syömällä syksyn mukaisesti voit edesauttaa omaa hyvinvointiasi. Syksyllä kylmät ruoat kannattaa vaihtaa lämpimiin. Koska nykyään ilmasto on kylmempää ja kosteampaa kuin ennen, tarvitsemme enemmän lämmittäviä ja kuivattavia ruokia. Suosi hiukan tulisempia ruokia, keittoja, pataruokia ja käytä ruoanlaitossa kookosmaitoa, riisiä, täysjyväviljaa ja hirssiä vehnän sijasta, joka tukkii helposti kehoa tuottamalla limaa kehoon. Myös sokerilla on limaa keräävä vaikutus, joten sokerin sijasta suosi syksyllä päärynöitä, hunajaa ja pähkinöitä. Käytä rohkeasti tulisempia mausteita kuten inkivääriä ja pippureita. Jäävesi kannattaa kesän jälkeen vaihtaa syksyllä jo huoneenlämpöiseen veteen, joka on vatsalle huomattavasti ystävällisempää. Älä kuitenkaan stressaa ruokailusta. Muistathan, että myös kaikkia edellä mainittuja ruoka-aineita voi syödä, kunhan muistat kohtuuden kaikessa!

Kokeile alla olevaa ihanaa ja helppoa syksyistä smoothie-reseptiä!
Vihersmoothie on herkullinen, mutta samalla myös terveellinen, puhdistava ja tasapainottava.

SYKSYINEN VIHERSMOOTHIE

• kourallinen vihreitä viinirypäleitä
• 1 vihreä omena
• 1 päärynä
• kourallinen persiljaa
• lehtikaalia
• 1/3 kurkku
• ½ sitruunan mehu
• ½ limen mehu
• pala inkivääriä
• vettä
• cayennepippuria 
• 1 tl vaahterasiirappia tai hunajaa

Sekoita ainekset blenderissä ja nauti! Suosi aina luomua, jos mahdollista.



Lähteinä käytetty:
Yoga Medicine -opinnot
Between heaven and the earth: A guide to chinese medicine (Harriet Beinfield & Efrem Korngold)
Terveyden kiinalainen käsikirja (Denis Vinokur)
Tuli, maa, vesi (Denis Vinokur)




Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.