Olin ASANA Helsingin joogastudiolla talven ja kevään ajan harjoittelussa ja sen kautta sain myös mahdollisuuden osallistua joogatunneille. En aloittaessani voinut kuvitellakaan, miten paljon hyötyjä säännöllisellä yin-harjoituksella voisinkaan saada. Haluan jakaa myös muille, etenkin joogaa ensi kertaa harkitseville, mitä positiivista säännöllinen harjoitus voi tuoda.
Olen aiemmin kokeillut joogaa muutaman tunnin verran ja tykkäsin kovasti, tuli olo että joogasta voisi olla itselleni hyötyä. Olen joogaharrastuksen aloittamisesta haaveillut jo pidemmän aikaa, joten olen todella kiitollinen saamastani mahdollisuudesta (kiitos Joanna! <3). Olen nyt reilun viiden kuukauden aikana käynyt säännöllisesti Joannan tiistain ja torstain yin-tunneilla eli harjoitusta olen tehnyt pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa. Joulutauolla oli reilun viikon mittainen tauko harjoituksesta ja sen huomasi heti olossa mm. lisääntyneenä levottomuutena.
OMAT HAASTEENI
Viime syksynä, ennen harjoittelun aloittamista, isoimpana haasteena koin oman mieleni. Taustalla minulla on pitkäaikaista masennusta, työuupumusta ja stressiä. Fyysisinä haasteina minulla on jo pidemmän aikaa ollut lantion ja alaselän ongelmat sekä hartioiden ja niskan jäykkyys. Olen myös peruskankea enkä taivu kovinkaan pitkälle, joten haasteet eivät heti ainakaan lopu kesken. En myöskään ole aktiivinen liikunnanharrastaja, joten lähtötaso kunnon kannalta ei ollut mitenkään häikäisevä.
YIN-JOOGAN IHANUUS
Olin aiemmin käynyt muualla muutaman kerran dynaamisella joogatunnilla, jossa tehtiin liikkuvampaa sarjaa ja jossa hien sai pintaan. En siis ollut koskaan kokeillut rauhallista ja staattisempaa yin-joogaa ja voi että, miten ihastuinkaan siihen heti ensisilmäyksellä! Muistan elävästi, kuinka loppurentoutuksen aikana kiitollisuuden kyyneleet vain valuivat pitkin poskiani ja kasvoillani oli leveä hymy. Tunnin jälkeen oli rauhallinen ja seesteinen olo ja mietin itsekseni, että tätä haluan ehdottomasti lisää.
Yin-jooga on ollut täydellistä etenkin stressaavan jakson aikana, koska oikeaan tilaan päästessään, harjoituksen aikana voi parhaimmillaan kokea hyvinkin meditatiivisen tunteen. Olen muutamia kertoa myös nukahtanut eteentaivutuksessa, en fyysisen väsymyksen, vaan henkisen rentoutumisen myötä. Lähes poikkeuksetta olen lähtenyt tunneilta todella rentoutuneena, hyvillä mielin pois ja usein myös seuraavan yön uni on ollut selvästi syvempää ja rauhallisempaa.
Olen myös oppinut sen, että koskaan harjoitus ei ole samanlainen kuin aiemmat; välillä pääsee heti kiinni rentoutuksesta ja välillä mieli laukkaa tuhatta ja sataa, ja rentoutuminen on todella vaikeaa. Päivät ovat erilaisia kuten olemme mekin, joka ikinen päivä. Asian tiedostaminen ja hyväksyminen on ollut hyvinkin avartavaa henkisellä puolella.
Joannan erittäin lämminhenkisen ja ammattitaitoisen opetuksen lisäksi pidän erityisesti hänen tavastaan tuoda harjoitukseen elementtejä kiinalaisesta lääketieteestä. Hänen harjoituksissa on usein mukana tiettyyn vuodenaikaan liittyvien kehonosien vahvistamista ja myös kuunkierrot on otettu huomioon. Jos jokin asento ei sovi itselle esim. kipuilun vuoksi, antaa hän aina vaihtoehtoisen asennon.
Monesti, kun puhutaan joogasta, monille varmasti ensimmäisenä tulee mieleen liikkuva harjoitus eikä paikallaan oleva, lähinnä lattiatasossa tehtävä harjoitus. Yin-jooga on siitä ihanaa, että tunnilla voi olla rennosti vaikka villasukat jalassa eikä harjoitus vaadi minkäänlaista aiempaa joogakokemusta. Parasta siinä on, että se sopii ihan kaikille ja kaikenkuntoisille. Yin-joogan asennoissa ollaan pidempiä aikoja, 3–5 minuuttia kerrallaan, jotta päästään hengityksen avulla kehon kireimpiin sidekudoksiin. Enpä tiennyt aiemmin, että pelkällä istumisella ja hengittämisellä voi saada paikat tuntumaan seuraavana päivänä, yin-jooga voi siis olla myös erittäin tehokasta!
KOKEMANI JOOGAN HYÖDYT
Huomasin ensimmäiset fyysiset hyödyt jo muutaman harjoituskerran jälkeen lonkanseudulla. Aiemmin paljonkin vaivannut lonkka ja iskias ei ole enää vaivannut samalla tavalla aloitettuani joogan säännöllisen harjoittelun. Yin-joogassa on paljon juurikin lonkan alueen harjoituksia ja ainakin itselleni ne ovat olleet hyvin tehokkaita.
Monesti joogapäivä on sattunut juurikin kuukautisten alkamispäivälle, ja voi sitä helpotuksen määrää, mitä etenkin lantion avaukset ovat tuoneet. Voin lämpimästi suositella yin-joogaa kaikille kuukautiskivuista kärsiville ja harjoituksen tekemistä etenkin kipupäiville. Muutaman kerran myös alkava päänsärky on lähtenyt harjoituksen myötä pois.
Olen myös huomannut, että selkärangan kierrot ovat olleet todella tehokkaita limanirrottajia, vaikkei sillä hetkellä olekaan ollut flunssanoireita. Selkärangan kiertojen tekemisen jälkeen, seuraavana yönä olen mieheni mukaan aina kuorsannut (mitä en normaalisti tee) ja aamulla myös limaa on irronnut keuhkoista normaalia enemmän. Itselleni kierrot ovat siis olleet todella tehokasta tiukan liman irroittamiseen, ja sellaisen mitä en ole tiennyt edes olemassaolevan.
Mielialaan säännöllinen harjoitus on tuonut tasaisuutta ja jaksamista, myös kiitollisuus asioita ja ylipäänsä elämää kohtaan on kasvanut. On huomattavasti helpompaa olla, kun mieliala ei heittele jatkuvasti edestakaisin.
Aluksi olin epävarmempi ja vertasin usein itseäni muihin tunneilla kävijöihin, mikä on näin jälkikäteen ajateltuna ihan turhaa. Jokaisen lähtökohdat ovat täysin erilaiset, eikä voi tietää esimerkiksi kuinka kauan joku toinen on harjoitellut, jotta on päässyt tiettyyn pisteeseen. Myös meillä kaikilla on erilainen vartalo jo ihan luista asti, joten vertailu on siksikin turhaa. Onneksi olen päässyt tästä eroon ja pystyn täysin keskittymään vain ja ainoastaan omaan harjoitukseeni, vertailematta esimerkiksi omaa venymistäni muihin. Olen myös oppinut sen, että tuodessa asentoa venytykseen, on pysähdyttävä ensimmäisiin venytyksen tuntemuksiin eli asentoa ei ole hyvä viedä maksimivenytykseen. Yin-joogan tarkoituksena on venyttää sideskudosta eikä niinkään lihasta.
Vaikka edelleenkin olen kankea, on asennoissa oleminen nykyään helpompaa ja huomaan kehitystä niissäkin. Alkuun pelkkä lapsen lepoasento ei todellakaan ollut lepoasento, kun jalkapöytiä, sääriä ja lonkkia kiristi mahdottoman paljon. Nyt asento on hyvinkin miellyttävä ja isovarpaatkin jo koskettavat toisiaan. Vyöhyketerapeuttini jopa sanoi viimeksi, että jalkani ovat lämpimämmät ja niveleni joustavammat kuin aiemmin ja että selvästi joogan säännöllisyydestä on hyötyä. On mukavaa, että muutkin kuin minä itse, huomaavat kehityksen.
Joogan tuomat hyödyt itselleni:
Kävin syksyllä myös Mallu Laineen vetämän joogan alkeiskurssin ASANA Helsingissä, joka myöskin oli ihana ja uusi kosketus dynaamiseen joogaan. Alkeiskurssin kokemuksista voit lukea TÄÄLTÄ.
Toivon, että kirjoituksestani on hyötyä etenkin ensikertalaisille, joogaa harkitseville ja niille, joilla etenkin on mielen ja stressin kanssa haasteita. Toivottavasti sinäkin saisit kipinän uuteen, mielen ja kehon kokonaisvaltaiseen huoltamiseen.
Ihanaa kevättä ja alkavaa kesää!
- Anna
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.