Joogalla saattaa olla tehokas vaikutus vanhempiin aikuisiin, jotka haluavat ylläpitää niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia.
Joogaa kasvattaa suosiotaan ympäri maailmaa yhtenä hyvinvointia ylläpitävänä harjoituksena. Aktiiviset joogan harrastajat usein kertovat omista kokemuksistaan ja siitä, kuinka jooga on myönteisesti vaikuttanut henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Näistä kertomuksista kiinnostuneina osa tieteen tutkijoista on lähtenyt selvittämään väitteiden paikkansa pitävyyttä. Osa tutkimuksista todella osoittaa, että erilaisilla joogaharjoituksilla voidaan parantaa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia eri osa-alueilla.
Tutkimusten sarja vuodelta 2017 osoittaa yhtenä esimerkkinä, että säännölliseen joogaohjelmaan osallistuneet kokivat vähemmän ahdistusta ja masennusta.
Toinen tutkimus vuodelta 2016 osoittaa, että säännöllisesti joogaa harjoittaneilla keski-ikäisillä saattaa olla madaltunut riski sairastua lievään kognitiiviseen muistin heikentymiseen (MCI). Lievään muistin heikentymiseen ei tällä hetkellä ole käytössä lääkehoitoa, joten asiantuntijat suosittelevatkin erityisesti keski-ikäisille ja miksei nuoremmillekin ennaltaehkäiseväksi hoidoksi erilaisia muistia stimuloivia aktiviteetteja, kuten sanaristikoiden täyttämistä. Näin voidaan vähentää riskiä sairastua dementiaan. Tutkimuksen johtaja, lääkäri Helen Lavretsky kollegoineen on sitä mieltä, että tutkimustulosten perusteella jooga ja meditaatio voivat olla yhtä tehokkaita, ellei jopa tehokkaampia keinoja kognitiivisen suorituskyvyn ylläpitämiseen.
Vuodelta 2019 olevassa tutkimuksessa 8 viikon intensiivinen joogaharjoittelu vähensi nivelreuman oireita. Intensiivisellä harjoituksella oli myös positiivisia muutoksia esim. tulehdusarvoihin, solujen toimintaan ja vanhenemiseen, kuten hapetusstressiin.
Edinburgin yliopiston tutkijat Iso-Britanniassa ovat käyneet läpi sarjan joogaan liittyviä tutkimuksia ja analysoineet tulokset 22:sta satunnaistetusta kliinisestä tutkimuksesta koskien joogan hyötyjä keski-iän ylittäneille. Tutkimuksissa käsiteltiin erilaisien joogaohjelmien vaikutuksia niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Ohjelmat olivat kestoltaan 1–7 kuukautta, yksittäisen joogaharjoituksen ollessa 30–90 minuutin väliltä. Tuloksissa verrattiin joogan hyötyjä kevyempiin fyysisiin aktiviteetteihin, kuten kävelyyn ja tuolijumppaan.
Tutkijat havaitsivat, että verrattuna fyysisesti passiivisiin, 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla joogan harrastaminen lisäsi liikkuvuutta, paransi tasapainoa ja lihasten vahvuutta. Joogaaminen myös vähensi masennusta, paransi unenlaatua ja kohotti yleistä vireystilaa. Myös osallistujat itse huomasivat heidän oman fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantuneen.
Verrattuna muihin kevyisiin aktiviteetteihin, kuten kävelyyn, jooga näytti tehoavan parhaiten keski-ikäisten alakropan vahvistamiseen ja joustavuuteen sekä vähentämään masennuksen oireita.
”Iso osa yli 60-vuotiaista ovat passiivisia eivätkä heillä ole tarvittavaa tasapainoa tai lihasvoimaa.”, huomauttaa Divya Sivaramakrishnan, tutkimustulosten päätutkija. Kuitenkin jooga voi olla houkutteleva fyysinen harrastus, joka on mukautettavissa harrastajan tarpeisiin ja haasteisiin nähden. Säännöllisen joogaharrastuksen aloittaminen voi siis olla hyvä vaihtoehto myös vanhemmalla iällä, jos haluaa ylläpitää terveyttään, niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Lähde: Medical News Today
Olet lämpimästi tervetullut joogaamaan ASANA Helsinkiin - tutustu tuntivalikoimaamme TÄSTÄ.
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.