Elä vuodenaikojen mukaan - näin virittäydyt kesään!

kesä Jul 18, 2024
Vuodenajat tuovat erilaista energiaa riippuen siitä, mitä vuodenaikaa eletään. Kun katsoo ulos ikkunasta talvella, eivät esimerkiksi puut näytä yhtään samalta kuin kesällä. Talvella luonto on pysähtynyt ja kesällä taas täynnä energiaa ja runsautta.

Keväällä koko luonto vihertää. Aivan kuten luonto muuttuu ja vaihtuu kuukausittain, niin teemme myös mekin, koska olemmehan osa luontoa.

Kaikki mitä syömme, kuinka paljon valoa saamme, liikumme ja nukumme on informaatiota keholle ja kertoo sille, mikä vuodenaika ja vuorokauden aika on juuri nyt menossa.

Kausiluonteinen syöminen tarjoaa kehollemme ravintoaineet, joita tarvitsemme kyseisenä vuodenaikana. Kun sovitamme elämäntyylimme vuodenaikojen mukaan – esimerkiksi heräämme aikaisin kesällä ja hieman myöhemmin talvella – annamme näin myös kehollemme signaaleja, joita se tarvitsee voidakseen tuntea olonsa hyväksi ympäri vuoden.

Kesä – Yang-energian huippu

Jos keväällä on kyse suunnitelmien tekemisestä ja talviunesta poistumisesta, on kesä aikaa, jolloin toteutamme suunnitelmat motivoituneena ja täynnä energiaa. Kun talven pimeys suosii yin-tyyppistä hitaampaa elämäntapaa, jossa on paljon lepoa, on kesä sen vastakohta eli ulospäinkääntymisen ja tekemisen yang-aikaa. 

Kesällä on aika takertua projekteihin ja intohimoihin, matkustaa ja tutkia sekä tuoda päivääsi mahdollisimman paljon iloa ja hauskuutta.

Mieti hetki, jolloin teit viimeksi jotain puhtaasti ilosta? Milloin viimeksi pidit hauskaa? Jos siitä on aikaa, yritä kirjoittaa luettelo asioista, jotka ovat mielestäsi hauskoja ja joista todella pidät. Sitoudu sitten osallistumaan ainakin yhteen näistä toiminnoista joka päivä kesän ajan.

Osallistuaksesi kaikkeen kesän toimintaan ja jännitykseen on tärkeää, että olet antanut itsellesi tarpeeksi lepoa ja akkujen lataamista syksyllä ja talvella. Joten jos ajatus hypätä pää edellä aktiiviseen kesäkauteen kuulostaa uuvuttavalta, on se luultavasti merkki siitä, että sinun on hidastettava vauhtia syksyn ja talven yin-kausien aikana. Kun sinulla on tarpeeksi lepoa ja aikaa uudelleen asettumiseen, olet valmis kevääseen ja ”takaisin elämään” energian muuttuessa jälleen.

Rauhallista liikettä

Kesän liikkeen kannalta keskeinen näkökohta on sen matala intensiteetti. Kova intensiivinen harjoittelu keskellä kuumaa kesäpäivää voi olla vahingollista ja uuvuttavaa keholle. Valitse sen sijaan pitkiä kävelylenkkejä, vaellusta, uintia tai joogaa.

Auringonpaiste - Paranna mielialaasi

Kun oma kehomme kello on linjassa päivärytmin kanssa, koemme paljon todennäköisemmin hyvää energiatasoa ja optimaalista unta, tervettä ruoansulatusta ja meillä on terveet hormonitasot. Kehon kellon asettamisessa on neljä tekijää: valo, ruoka, liike ja sosiaalinen vuorovaikutus.

Kesä on vuodenaikaa, jolloin voimme hyödyntää aamun auringonpaistetta saadaksemme sisäiset rytmit takaisin raiteilleen, millä on valtava vaikutus myös laadukkaaseen uneen. Kun astumme ulos aurinkoon heti aamusta, silmiemme valoreseptorit imevät luonnolliset "siniset" valoaallot, jotka ovat yleisempiä aikaisin aamulla. Ota siis kaikki irti aamun kesän auringonpaisteesta ulkoilemalla pian heräämisen jälkeen.

Kesäruokia ja yrttejä

Kun elämme kesällä luonnostaan enemmän yang-tyyppistä elämää, on hyödyllistä syödä myös enemmän runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruokia. Monet kesäkauden ruoat sisältävätkin niitä runsaasti! Valitse mansikoita, karviaisia, mustikoita ja mustaherukoita, punajuurta, parsakaalia ja paprikaa, jotka kaikki sisältävät runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia.

Jos elät kausiluonteisesti, liikut säännöllisesti ja saat riittävästi auringonvaloa, kehosi sulattaa todennäköisemmin hiilihydraatteja ja hedelmiä hyvin, ja saatat huomata, että juuri näitä ruokia kaipaat. 

Vaikka perinteinen metsästäjä-keräilijä-ateria voi sisältää enemmän rasvaa ja proteiineja, on kesällä aikaa syödä niin monia värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia kuin vain mahdollista. Näin tarjoat kehollesi antioksidantteja ja annat itsellesi vitamiinit, joita tarvitaan vahvan immuunijärjestelmän rakentamiseen.

Valitse yrteistä ja mausteista ne, jotka rauhoittavat ja viilentävät sinua. Ayurvedan mukaan kesä on korkean Pitta-energian vuodenaikaa, joka liiallisena voi saada meidät tuntemaan olomme liian kuumaksi, ärtyisäksi, tulehtuneeksi ja happamaksi. Voit korjata ja estää tämän lisäämällä salaatteihin tuoreita yrttejä, kuten minttua, basilikaa, tilliä, korianteria ja persiljaa, ja teessä kuivattuja yrttejä, kuten fenkolia ja kamomillaa.

Seurustelu - Sosiaalinen elämä

Yleisesti ottaen kesä on aikaa, jolloin ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisempia. Kesä on jyrkkä kontrasti talven lepotilaan. Voit hyödyntää seikkailunhaluisempaa puoltasi suunnittelemalla matkaa jonnekin uuteen paikkaan tai aloittamalla jotain uutta, mitä et ole koskaan aiemmin kokeillut.

Toivottavasti nämä vinkit inspiroivat sinua elämään kausiluonteisemmin tänä kesänä. Lähde ulos aamulla, lisää päivääsi hauskuutta ja sano KYLLÄ elämällä hieman useammin – ihanaa kesän aikaa!

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.