Jokaisella vuodenajalla on erilaisia piirteitä, jotka huomioimalla ja sisällyttämällä omaan elämäämme voimme elää enemmän harmoniassa luonnon kanssa. Luonnon kanssa eläminen samassa rytmissä tuo tasapainoa niin mieleen kuin kehoonkin.
Kiinalaisen lääketieteen mukaan talven vesielementti kutsuu meitä tarkastelemaan syvyyttämme, palaamaan takaisin sisäiseen minäämme sekä ystävystymään pimeyteen meissä ja pimeyteen ympärillämme.
Talvella ja kylmällä säällä sisäisen lämmön viljely on tärkeää, kehomme ja mielemme haluaa ehkä enemmän hiljaisuutta ja kääntymistä sisäänpäin. Kaikki nämä tunteet ovat kiinalaisen lääketieteen mukaan talven lahjoja meille. Talven henki ja energia voidaan tuntea jopa vilun keskellä, ja tämä pätee erityisesti kiinalaisen lääketieteen vesielementtiin.
Vesi liittyy kehon nesteisiin, kylmyyteen, talveen, yöhön, siniseen väriin ja pohjoiseen. Veden elimet ovat munuaiset (yin) ja virtsarakko (yang). Veden maku on suolainen, tunne pelko, kudos luu sekä luuydin ja aistinelin korvat.
Kokosimme alle muutamia kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvia vinkkejä, jotka auttavat pysymään tasapainossa talvella:
Kiinalainen lääketiede sanoo kaulan ja olkapään alueiden sisältävän ”tuulen” akupisteitä, joiden kautta taudinaiheuttajat voivat päästä yllättämään, joten pidä nämä alueet suojattuina ja lämpiminä.
Pidä myös jalat lämpiminä talven kylmyydessä. Tee itsellesi lämmittävä jalkakylpy, johon voit laittaa muutaman tipan mieleistäsi eteeristä öljyä. Verenkiertoa stimuloivia öljyjä ovat mm. rosmariini ja eukalyptus. Hemmotteleva jalkakylpy on ihanan rentouttava hetki etenkin kiireisen päivän päätteeksi.
Käytä talven aikaa hyödyksesi kääntyäksesi sisäänpäin ja tarkastelemalla itseäsi esimerkiksi kirjoittamisen, meditaation tai joogan kautta. Nämä metodit auttavat olemaan yhteydessä sisäisen minän kanssa samalla rentouttaen mielen ja tuoden tyyneyttä sisimpään.
Harjoittele myös itsetuntoa. Meillä kaikilla on pelkoja; pelot jäädyttävät meidät niin, että tunnemme olevamme jumissa ja toivottomia, mutta pelkojemme tarkkailu tuomitsematta niitä voi myös vapauttaa niistä. Sen sijaan, että yritämme voittaa pelkomme, voimme oppia tunnistamaan ja hyväksymään ne. Yritä työstää pelkojasi ja tee töitä sen eteen, että avautuisit lisää ihmisille. Voit tuntea olosi haavoittuneeksi, mutta se merkitsee myös eteenpäin menemistä. Etsi ystäviä samanmielisistä ihmisistä.
Kiinalaisen lääketieteen mukaan talvi on palautumisen ja lepäämisen aikaa. Talvi liittyy munuaisiin, jotka pitävät kehon perusenergiaa (QI) yllä, joten lepääminen on tärkeää talvella munuaisten elvyttämiseksi. Lepo on tärkeää talvella, jotta voimme paremmin valmistautua tulevaan kevääseen ja kesään, jolloin käytämme luonnostaan enemmän energiaa.
Munuaiset ovat yhteydessä vesielementtiin, joka imee kosteutta pois kehosta, joten talvella on tärkeää juoda paljon vettä. Huoneenlämpöisen veden juominen auttaa ylläpitämään QI:n eli elämän energiaa koko talvikuukausien ajan.
Ravitse itseäsi lämpimällä ruoalla syömällä juureksia, täysjyvätuotteita, kvinoaa, fenkolia, sipulia, valkosipulia, inkivääriä, vihreitä kasviksia, misokeittoa ja pieniä määriä lihaa tai kalaa. Jos olet kasvissyöjä, syö enemmän papuja, pähkinöitä, siemeniä ja tempehiä. Vältä kylmiä ja raakoja ruokia, koska ne kuluttavat vastustuskykyä.
Kohtuullinen suolan käyttö tukee munuaisia, mutta liika heikentää helposti koko elementtiä, kuten myös liika sokerin nauttiminen.
Voimme vahvistaa ja tasapainottaa talven vesielementtiä kohdistamalla yin-joogan asanoita erityisesti munuaisten ja virtsarakon meridiaanien alueelle. Vesielementti liittyy fyysisesti kehon takaosiin; jalkoihin ja selkään sekä jalkojen sisäsyrjiin.
Yin-joogan taustalla vaikuttaa joogan perinteiden lisäksi myös kiinalaisen lääketieteen teoria. Erilaiset asennot joogassa stimuloivat kehon energiakanavia vapauttaen lisää tilaa ja energiaa näille alueille. Asennot tukevat tärkeiden sisäelimien toimintaa, auttaen kehoa luonnollisella tavalla puhdistumaan ja pysymään terveempänä ja energisempänä. Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään samalla ajatuksella myös akupunktiota energian vapauttamiseen kehon sisällä.
Lue lisää talven vesielementistä:
Kansikuva / Photo: Nachelle Nocom Unsplash.com
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.