3 jooga-asentoa kevääseen

Kevät tuo mukanaan aina lisääntyneen valon ja muutoksen. Itämaisen opin mukaan kevät alkaa 20.3. kevätpäiväntasauksen mukana. Vielä hetken nautimme keväästä ennen kuin siirrymme kesään ja tulielementtiin.

Viisi elementtiä; puu, tuli, maa, metalli ja vesi on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteitä. Voidaan puhua myös viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa yin ja yang vaihtuvat toisikseen ja jossa päämääränä on aina tasapaino. Jokaiseen elementtiin liittyy myös vuodenaika.

Puuelementti on luotu vesielementistä, joka liitetään talven vuodenaikaan ja joka on tulielementin, kesän vuodenajan ”äiti”. Tulielementti luo maaelementin, joka kuuluu loppukesään ja maaelementti taas luo syksyn metallielementin, joka luo talven vesielementin. Tätä sykliä kutsumme luovaksi sykliksi. Se on loppumaton, kuin tyhjästä uutta luova, aivan kuten vuodenajatkin.

Kevät ja puuelementti symboloi luovuutta, elämää, syntymää, uusia alkuja ja ideoita, liikkeellepanevaa voimaa. Kevät on taivaallista aikaa aloittaa uusia projekteja, heittäytyä luovaksi ja toteuttaa talvella jäissä olleita ideoita.

Puuelementissä riittää tekemistä ja liikettä. Puuelementin energialla sopeudutaan olosuhteisiin ja liikutaan eteenpäin kohti tavoitteita, välillä joustavasti ja välillä kovemmalla voimalla. Puu on elävä elementti, joka symboloi sitä, kuinka elämän energia imetään luonnosta ja muutetaan aineelliseksi.

Liiku, sillä maksa tarvitsee liikuntaa ja niin tarvitset sinäkin. Nauti ja liiku luonnossa, huomioi ympärillä olevia merkkejä luonnon muutoksista ja ime muutosta myös itseesi. Pidä tasapaino ja rentous yllä liikunnassa. Joogaa ja meditoi.

Kehossamme kulkee paljon meridiaaneja eli energiakanavia ja jokaisella sisäelimellä on omansa. Joogalla voimme vaikuttaa siihen miten energiat virtaavat kehossa, ja pystymme erilaisilla asennoilla ja liikkeillä paneutumaan tiettyjen sisäelinten meridiaaneihin.

Kiinalaisesta lääketieteestä tuttuun kevään puuelementtiin kuuluu kehon elimistä maksa ja sappirakko.

Voit stimuloida kehon sivuissa kulkevia sappirakon energiakavia tekemällä joogasta tuttuja asentoja, jotka avaavat sivuvartaloa ja kylkiä. Maksan energiakanavia voit stimuloida tekemällä esim. jalkojen ja lantion avauksia sekä kiertoja.

Kokeile ja nauti kolmesta erilaisesta puuelementtiä tukevasta ja tasapainottavasta jooga-asennosta:

1. PUUASANA

Puuasana on suosittu tasapainoasento. Puuasanassa rentoutuminen saavutetaan keskittymisen avulla, jota tarvitaan tasapainon ja voiman ylläpitämiseen koko kehossa.

  • Seiso selkäranka suorana keskittyen ylös taivaalle kurottavaan päälaen kruunuun. Jalat ovat aktiivisena ja vahvana sekä maadottuneena lattiaan. Aktivoi koko kehosi, tunne nostetta alhaalta ylöspäin, tunne oma läsnäolosi.
  • Siirrä tasapainoa hitaasti vasemmalle jalalle samalla, kun nostat oikeaa polvea kohti kattoa. Aseta oikean jalan jalkapohja vasemmalle sisäreidelle tai vaihtoehtoisesti alemmas pohkeen sisäsyrjälle. Aktivoi jalat tuomalla jalkapohjaa ja sisäreittä kohti toisiansa ja juurruttamalla tukijalan jalkapohjaa ja isovarpaan päkiää lattiaan pitämällä lihakset vahvoina; tämä auttaa pysymään asennossa.
  • Aseta kämmenet yhteen rinnan eteen namaste-asentoon, pidä tasapaino ja seiso korkeana selkä suorassa. Nosta kädet namaste-asennosta viistoon ylös pään molemmille puolille, kämmenet osoittaen kohden toisiaan. Jos haluat syventää asentoa, lisää hyvin pieni taaksetaivutus selälle. Kuvittele, että pitäisit jotain esinettä käsiesi välissä ja aktivoi käsiäsi entisestään. Muista hengittää asennossa.
  • 10-15 sisään- ja uloshengityksen jälkeen vaihda jalat toisinpäin ja toista asento.

Jos tasapainoasennot ovat sinulle uusia, saattaa auttaa jos valitset katseellasi yhden kiintopisteen, jota keskityt katsomaan; keskittyminen auttaa pitämään kehon maadottuneena ja tasapainossa. Anna silmien pysyä levollisina, niin mielikin on levollinen. Jaa paino tasaisesti jalkapohjan kaikkiin osiin ja levitä varpaasi alustaan; näin saat lisätukea ja tasapainoilu helpottuu.

2. KOTKA (GARUDASANA)

Garudasana venyttää tehokkaasti olkapäitä ja yläselkää. Asento parantaa keskittymiskykyä ja on myös loistava tasapainoharjoitus.

  • Aloita seisoma-asennosta, polvet hieman koukussa. Siirrä painoa oikealle jalalle ja nosta vasen polvi ylös. Vie vasen jalka ristiin oikean reiden yli ja kiedo jalka oikean pohkeen taakse. Pidä tasapaino oikealla jalalla. 
  • Kierrä oikea käsi vasemman käden alle ja paina kämmenet yhteen. Pysy asennossa 5 pitkän ja syvän hengityksen ajan. Vaihda puolet toisinpäin.

3. HIGH LUNG KIERTO (PARIVRTTA ANJANEYASANA)

Parivrtta anjaneyasana venyttää ja pidentää selkärankaa sekä vahvistaa reisiä. Asento stimuloi myös vatsan alueen elimiä ja munuaisia.

  • Seisoma-asennosta istu oikealla jalalla eteen niin, että polvi tulee 90 asteen kulmaan lattiaa kohden. Aseta kädet rinnan eteen kämmenet vastakkain ja kierrä ylävartaloa vasemmalle niin, että vasen kyynärvarsi tulee oikealle polvelle. Pysy asennossa 5 hengityksen ajan ja vaihda puolet toisinpäin.

 

Lämpimästi tervetuloa joogaamaan Kallion Kaikukadulle! Muistathan hyödyntää uuden asiakkaan tutustumistarjouksen - lue lisää: https://www.asanahelsinki.fi/3x-tutustumistarjouskortti

Lisää joogaharjoituksia löydät myös ASANA Helsingin Online-videopankkipalvelusta - lue lisää: https://www.asanahelsinki.fi/online

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.