Meditointi auttaa meitä keskittymään nykyhetkeen, irroittautumaan menneestä ja olemaan murehtimatta tulevasta. Jokainen voi harjoittaa meditaatiota oman henkisen terveyden parantamiseksi ja tukemiseksi. Meditointiin ei tarvita muuta kuin rauhallinen paikka, ja jo muutaman minuutin säännöllinen meditointi voi auttaa läsnäoloon merkittävästi.
Jonain päivinä meditaatiohetkessä maailma näyttää avautuvan edessäsi hyvinkin selkeänä, ja rauha sekä oivallukset tuntuvat asettuvan paikoillensa kuin itsestään.
Jonain päivinä taas saattaa olla niin, että mieli jaksaa keskittyä meditaatiossa vain hetken, kunnes se alkaa vaeltaa ja kenties alat miettiä päivän kauppalistaa tai muita mieltä vaivaavia asioita.
Meditaatiossa on jokaisella hyvät ja huonot päivänsä, mutta säännöllisyydellä voi harjoittelu kuitenkin ajan kanssa helpottua. Meditaatiota voi harjoittaa siinä, missä mitä tahansa muutakin taitoa.
Lue alta 10 vinkkiä, joilla voit helpottaa meditaation aloittamista ja sitä kautta saada siitä myös säännöllisen rutiinin itsellesi.
Olet varmasti joskus sanonut itsellesi, että meditoit myöhemmin - ei juuri nyt, koska olet liian stressaantunut, hermostunut tai kiireinen antaaksesi meditoinnille sen tarvitseman huomion. Tämä on välillä ihan sopivaa, etenkin kun olet luonut meditoinnista jo säännöllisen tavan, mutta mieti uudelleen etenkin, jos tapanasi on siirtää ajankohtaa ennen ensimmäistä meditointikertaa.
Puhutko itsellesi meditoimisesta päivittäin, muttet saa aikaiseksi aloittaa? Jos kuitenkin jatkat ”täydellisen meditointihetken” odottamista, joudut todennäköisesti odottamaan pitkään. Sen sijaan, kokeile meditoimista hetkenä, jolloin tuntuu että se olisi viimeinen mahdollinen asia mitä kuvittelisit tekeväsi. Muistuta itsellesi, että vaikka meditointi tuntuisikin hankalalta ja turhauttavalta, olet harjoittelemassa. Jokainen kerta on erilainen ja myös hankalammatkin meditointihetket ovat osa harjoittelua.
Kokeile keittää kuppi teetä ennen kuin aloitat meditaatiohetkesi, se voi auttaa sinua pääsemään tietoiseen ja meditatiiviseen tilaan. Juo teesi mahdollisimman hitaasti ja nautiskellen ennen meditointia, keskittyen tietoisesti siihen, miltä tee tuoksuu ja maistuu, miltä lämmin tee tuntuu suussasi, miltä kuppi tuntuu kädessä ja miltä tee näyttää kupissa. Käytä kaikkia aistejasi tarkastellen vain teekuppia ja teen juomiseen liittyviä tuntemuksia.
Tietoinen teen juominen voidaan ajatella jonkinlaisena lämmittelynä itse meditoimiselle. Voit myös vaihtoehtoisesti tehdä hitaita tietoisia venytyksiä tai syviä hengitysharjoituksia ennen meditointia, jos ne ajatuksena tuntuvat paremmilta - se voi olla mitä tahansa mikä valmistaa sinua meditointihetkeäsi varten.
Yksi tapa, mikä voi helpottaa meditatiiviseen mielentilaan pääsemistä, on käyttää hyväksi aisteja. Voit esimerkiksi kokeilla laittaa taustalle soimaan luontoääniä tai mitä tahansa lempimusiikkiasi - sen ei tarvitse olla perinteistä meditaatiomusiikkia, jos se ei sinulle toimi.
Toinen voimakas aisti on hajuaisti. Kokeile sytyttää lempisuitsukkeesi tai tuoksukynttilä samalla, kun meditoit. Miellyttävät tuoksut saattavat auttaa sinua rentoutumaan helpommin.
Oletko koskaan alkanut meditoimaan ja huomannut itsesi vilkuilemassa kelloa aina minuutin välein? Kokeile seuraavan kerran asettaa hälytys esimerkiksi kolmeen minuuttiin. Näin sinun ei tarvitse vilkuilla kelloa ja miettiä kuinka kauan olet meditoinut ja kuinka paljon aikaa sinulla on jäljellä.
Kun olet totuttanut itsesi kolmeen minuuttiin, lisää hälytys viiteen, sitten seitsemään, kymmeneen ja niin edelleen. Aloita lyhyemmästä ajasta ja lisää aikaa pikku hiljaa harjoituksen edetessä, ei kannata aloittaa esimerkiksi 30 minuutista - ethän aloita juoksuharrastustakaan suoraan maratonista.
Jos silti löydät itsesi vähän väliä vilkuilemasta kelloa, kokeile laskea hengityksiäsi. Laske sata rauhallista hengitystä sisään- ja uloshengittäen nenän kautta. Tämä voi olla sinulle sopiva aika meditoimiselle. Hengitysten laskeminen ja niihin keskittyminen voivat myös auttaa tuomaan harhailevat ajatukset takaisin tähän hetkeen.
Sinun ei tarvitse istua joogamatolla lootusasennossa meditoimassa, jos ei se tunnu hyvältä. Jotkut nauttivat valtavasti kyseisestä asennosta, mutta jos et olet yksi heistä, valitse joku mukavampi asento. Voit hyvin meditoida mukavasti sohvalla, nojatuolissa tai vaikka pihalla auringonpaisteessa.
Jos sinulla on vaikeuksia meditoida paikallaan istuen, saattaa olla helpompaa sisällyttää tietoista liikettä meditaatiorutiiniisi. Tunne, että “teet jotain” voi vapauttaa myös mielesi. Mene kävelylle auringonpaisteeseen, tee joogaharjoitus, neulo tai virkkaa - tee mitä tahansa, millä saat kehosi ja mielesi keskittymään.
Jos et löydä aikaa meditoinnille tai et pysty keskittymään kolmeen minuuttiin tai sataan hengenvetoon, tee lyhempi, esimerkiksi minuutin tai kymmenen hengityksen harjoitus. Näin pidät säännöllistä harjoittelua yllä päivittäin ja kun teet edes lyhyen harjoituksen, teet samalla itsestäsi entistä rauhallisemman ja rentoutuneemman kuin ilman harjoitusta. Saatat jopa huomata olosi paljon paremmaksi minuutin tai muutaman hengityskierroksen jälkeen, että haluat jatkaa harjoitusta vielä yhden lisäminuutin.
Useasti pahin vihollisesi meditoidessasi olet sinä itse. Se ei johda mihinkään, jos vietät koko meditaatioistunnon moittien itseäsi siitä, ettet ole tarpeeksi rauhallinen tai että sinulla on aikaa meditoida vain muutaman hengityksen ajan. Ole lempeä itsellesi ja muistuta itseäsi siitä, että on oikein edetä pienin askelin eteenpäin.
Kun olet päässyt meditoinnin kanssa säännölliseen rutiiniin, koet todennäköisesti myös hyötyjä, kuten kenties rentoutumisen ja läsnäolon helpottumisen, mielen keveyden ja niin edelleen. Joskus tähän hyvänolon tunteeseen on helppo jäädä ja lopettaa meditointi kokonaan. Mitä enemmän meditoit, sitä enemmän hyötyä saat. Jatka siis hyvillä mielin hengitysten laskemisia joko paikallaan istuen tai liikkuen luonnossa.
Rauhallisia meditointihetkiä <3
Lähde: organicsoul.com
Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.