Asana Helsinki Blogi

6 SYYTÄ TEHDÄ JOOGAA

 

Jooga on tullut osaksi länsimaalaista kulttuuria, sekä myös osaksi liikuntakulttuuria ja sen suosio on viime vuosien aikana hurjasti kasvanut. LUE LISÄÄ >>

6 SYYTÄ TEHDÄ AERIAL-JOOGAA

 

Aerial-jooga kasvattaa suosiotaan huimaa vauhtia. Aerial-jooga ei ole pelkästään hyvää treeni.

LUE LISÄÄ >>

Jos haluat vaihtelevaa, vahvistavaa ja liikkuvuutta lisäävää harjoitusta ja elämän ilman kolotuksia ja kipuja

 

 LUE LISÄÄ >>

Löydä lisää voimaa, energiaa ja tasapainoa elämään.

 

Kärsitkö kiireestä, oletko stressaantunut ja nukut huonosti, olet väsynyt vaikka sinulla on kaikki hyvin?. LUE LISÄÄ >>

SYKSY JA KIINALAINEN LÄÄKETIEDE TUO TULLESSAAN UUDEN ELEMENTIN  - METALLIN

 

 

Elokuun viimeisiä päiviä viedään ja on aika kääntää energioita kohti tulevia tunnelmallisia syyskuun iltoja. Lehdet putoilevat puista ja ilma muuttuu. Tunnetko jo sen?

 

On tärkeää että ulkoisen muutoksen myötä muutumme myös sisäisesti – aivan kuten ympärillämme oleva luonto.

 

Syksy on vuodenaika, joka vie meidät miettimään ja harkitsemaan asioista vapautumista ja turhasta irti päästämistä. Syksyn aikana on hyvä varmistaa, että voit oppia ja harjoitella sinulle uusia ja mielenkiintoisia asioita. Inspiroitua!

 

Kiinalainen lääketiede jakaa asiat paitsi Yiniin ja Yangiin, myös viiteen elementtiin.

Elementit ovat puu, tuli, maa, metalli, vesi. Tämä järjestys on niin sanottu luova kehä. Puu palaa, syntyy maata(tuhkaa), maaperässä syntyy metallia, kylmään metallipintaan tiivistyy vettä, puu tarvitsee vettä kasvaakseen. Näin luonnollinen kiertokulku jatkuu.

 

Syksyllä vallitsee elementtinä metalli. Metalli elementin voima on hengityksessä, jota voidaan henkisesti ajatella liikkeenä, jossa uusia asioita imetään elämään, jolloin vanhasta täytyy päästää irti mahduttaakseen sinne uusia asioita. Metalli elementtinä merkitsee menetystä ja uudistumista, mutta myös voimakasta ja syvää tietoisuutta, joka jää kun muu on mennyttä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan viisi elementtiä ovat elämän perusta. Sen mukaan viiden elementin tulen, maan, veden, metallin ja puun tulee olla tasapainossa, jotta asiat elämässä sujuisivat tasapainoisesti. Kuten Ayurvedassa niin myös kiinalaisessa lääketieteessäkin jokaisessa ihmisessä on oma perusenergiansa, joka on hänestä usein helpostikin havaittavissa. Tuli ihminen on luonteeltaan erilainen kuin ihminen, jonka perusenergia on metalli energiaa. Kiinalaisen ajattelun mukaan myös terveysongelmat ja ihmisen vahvuudet ovat erilaisia.

Metalli elementin ihmistyypillä on tarkat sisäiset periaatteet, joiden mukaan hän usein elää hyvinkin tarkasti. Metalli ihminen nauttii järjestyksestä ja tämän ihmistyypin temperamentti on tyyni ja varautunut. Metalli-ihmiset ovat vahvoja, itsenäisiä yksilöitä, joilla on kovat päämäärät elämässä ja voimakkaat mielipiteet. Heissä on toisinaan havaittavissa surumielisyyttä ja suru etäännyttää heidät muista, jolloin hän kaipaa usein yksinoloa ja rauhaa.

Kun metalli elementti on tasapainossa, ihminen toimii arvojensa pohjalta maanläheisesti ja samalla ylläpitää henkisiä varojaan. Hänessä on sisäistä voimaa ja oikeanmielisyyttä ilman uhrautumista, marttyyriksi heittäytymistä tai vallankäyttöä. Hän toipuu menetyksistään ja kykenee innostumaan uusista asioista ja vastaanottaa ja opiskelee niitä mielellään lisää elämäänsä.

Siinä missä maa elementti ravitsee, metalli elementti erottelee sen mikä on käytettyä, epäpuhdasta ja tarpeetonta. Fyysisesti kehosta poistuu keuhkojen, ihon ja suoliston kautta ylimääräinen ja jäljelle jää puhdas aines elimistön käyttöön. Henkisesti vastaavuus puhdistamiselle on erottelu ja valinta nykyisen ja menneen välillä, ymmärrys siitä, mikä on oleellista tai hengeltään oikeaoppista ja oman arvomaailmaan soveltuvaa.

 

Kiinalaisen lääketieteen mukaan sisäelimet kuuluvat kukin johonkin elementtiin. Niillä on elementtinsä mukainen toimintaympäristö, vahvuudet ja heikkoudet. Metalli elementin elimet ovat keuhkot ja paksusuoli.

Metallielementissä keuhkot vastaanottavat ja muuntavat ilmasta energiaa kehon käyttöön ja levittävät sitä kudoksiin.  Hyvin toimiva hengitys ylläpitää riittävää energiatasoa kehossamme. Keuhkojen toiminta alueeseen luetaan mukaan myös kaikki ylähengitystiet, äänihuulet ja hajuaisti. Ihoa kutsutaan kolmanneksi keuhkoiksi, joka suojaa elimistöä ja auttaa tasaamaan sen lämpötilaa.

Keuhkojen toimiessa hyvin ja metalli elementin ollessa tasapainossa iholla on elinvoimainen hohde, hengitys kulkee tasaisesti, rennosti ja syvänä, ihmisen hajuaisti on hyvä ja puheääni voimakas. Rintakehä ja sydämen alue on avoinna kohti maailmaa. Terveys on hyvä ja immuniteetti vahva ja hän toipuu nopeasti metallityypille ominaisista flunssista ja hengitysteiden tulehduksista ja etenkin keväisin metallityyppejä vaivaavista allergioista. Keuhkojen tehtävänä on myös asettaa rajat kehon sisäisen ja ulkoisen maailman välille.

Metalli elementtiä voi tasoittaa monilla asioilla mutta yksi ehkä tehokkaimmista keinoista on erilaiset joogassa käytettävät hengitysharjoitukset eli pranayama harjoitukset.

Joogassa voimme kohdistaa myös asanaharjoitusta keuhkojen ja paksusuolen meridiaanien alueelle eli  rintakehän ja sydämen alueelle, kylkikaariin, käsivarsiin ja yläselkään.

 

Syömällä syksyn mukaisesti voit edesauttaa omaa hyvinvointiasi. Syksyllä kylmät ruoat kannattaa vaihtaa lämpimiin. Koska nykyään ilmasto on kylmempää ja kosteampaa kuin ennen, tarvitsemme enemmän lämmittäviä ja kuivattavia ruokia. Suosi hiukan tulisempia ruokia, keittoja, pataruokia ja käytä ruoanlaitossa kookosmaitoa, riisiä, täysjyväviljaa ja hirssiä vehnän sijasta joka helposti tukkii kehoa tuottamalla limaa kehoon kuten liiallinen sokerinkin syönti. Sokerin sijasta suosi syksyllä päärynöitä, hunajaa ja pähkinöitä. Käytä rohkeasti tulisempia mausteita kuten inkivääriä ja pippureita. Jäävesi kannattaa kesän jälkeen vaihtaa syksyllä jo huoneenlämpöiseen veteen, joka on vatsalle huomattavasti ystävällisempää.  Älä kuitenkaan stressaa ruokailusta. Muistathan, että myös kaikkia edellä mainittuja ruoka-aineita voi syödä, kunhan muistat kohtuuden kaikessa!

 

KOKEILÄ TÄTÄ IHANAA, HERKULLISTA JA HELPPOA SYKSYISTÄ SMOOTHIE RESEPTIÄ!

 

Samalla niin terveellista, puhdistavaa ja tasapainottavaa. Sekoita ainekset blenderissä ja nauti!

Suosi aina luomua, jos mahdollista.

 

• KOURALLINEN VIHREITÄ VIINIRYPÄLEITÄ

• 1 VIHREÄ OMENA

• 1 PÄÄRYNÄ

• KOURALLINEN PERSILJAA

• LEHTIKAALIA

• 1/3 KURKKU

• ½ SITRUUNAN MEHU

• ½ LIMEN MEHU

• PALA INKIVÄÄRIÄ

• VETTÄ

• CAYENNE PIPPURIA

• 1TL VAAHTERASIIRAPPIA  TAI HUNAJAA

 

 

Lähteinä käytetty:

Yoga Medicine opinnot

Between heaven and earth a guide to chinese medicine

Tuli, maa, vesi & terveyden kiinalainen käsikirja

 

 

 

 

 

 

KIINALAISEN LÄÄKETIETEEN VIISI ELEMENTTIÄ - TULI & VUODENAIKA KESÄ ( Osa 3 )

 

 

Tulielementti edustaa ihmisessä energian laajentuvaa liikettä sen omasta keskuksesta. Siinä on kipinä, liekki ja valo. Sydän sykkii tulielementissä. Se pumppaa veren verisuoniin ja siinä asustaa perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan myös mieli.

 

Tuli ihminen on täynnä energiaa ja rakastaa olla osa joukkoa. Tuli tyyppi tarvitsee paljon aktiviteettiä ja hän usein heittäytyykin  asiasta ja tehtävästä toiseen vallan suvereenisti koska tarvitsee ympärilleen jännitystä.

 

Tulityypin elämä saattaa olla ajoittain melkoista vuoristorataa. Päivittäinen hyvinvointi riippuu paljolti siitä, kuinka onnistuu ylläpitämään valoisan ja intohimoisen luonteenpiirteen rinnalla syviä ihmissuhteita ja mielenrauhaa.

 

Tulityypille asioiden tietoinen käsittely voi saada valtavat mieltä häiritsevät mittasuhteet jotka muuttuvat vatvomiseksi. Intuition käyttö on hänelle paljon luonnollisempaa. Intuitio antaa myös mahdollisuuden kuunnella mitä oma sydän sanoo ja auttaa luottamaan omiin ratkaisuihin paremmin.

 

Sanotaan, että meditaatio on sydämen liikuntaa – ja se on kyllä todellisinta totta!

Tulityypille meditointi ja jooga ylipäätään on loistava tapa tuoda tasapainoa elämään. Se auttaa harjoittamaan intuition käyttöä ja on myös loistava keino rauhoittaa ja tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa ja saada samalla luonnollista liikkumatilaa omille tunteille.

Kun tietoisuus ei enää pyöri vaan oman ajattelun ympärille vaan koskettaa laajemmin myös ympäröivää maailmaa, niin vaikutukset heijastuvat myös fyysiseen puoleen;

 

- hengitys hidastuu, rauhoittuu, pitenee ja pehmenee

-  sydämen syke tasaantuu

- mieli rauhoittuu

 

Tuli elementin ollessa epätasapainossa tuli ihminen kärsii usein unettomuudesta. Heillä saattaa olla myös ruuansulatus ongelmia ja jännittyneisyyttä, jolloin olisi varmistettava, että rentoudut riittävästi ja kehität stressinsietokykyäsi.

Opettele hidastaan ja pysähtymään hetkeen. Meditoinnin ja  joogan avulla autat rauhoittamaan kehoa ja mieltäsi. Kuuntele mitä asennot tuovat tullessaan. Millaisia tuntemuksia ja tunteina ne sinussa herättävät.

 

Erilaisten jooga asentojen avulla voit stimuloida ja aktivoida  eri elementtien sisäelinten meridiaaneja eli energiakanavia. Asennon avulla voit vaikuttaa niihin liittyviin toimintoihin ja tukea elimistön, sydämen ja ohutsuolen toimintaa ja hyvinvointia. Voit ottaa asennot mukaan päivittäisiin rutiineihin. Tee päivittäin, jotta siitä tulee ihana tapa, jota et enää halua jättää pois!

 

 

KOKEILE TÄTÄ SYDÄN- JA OHUTSUOLIMERIDIAANILLE SOVELTUVAA JA TASAPAINOTTAVA VENYTYSTÄ KOTONA!

Asento kohdistuu energiakanaviin käsien, hartioiden ja niskan alueella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Tee asennot hitaasti, rauhassa ja mahdollisimman rennosti hengittäen kohti mahdollisia kireyksiä ja jännityksiä. Anna sisäänhengityksen luoda kehon sisälle lisää tilaa ja uloshengityksen rauhoittaa ja laskea kehoa syvemmälle asentoon.

- Voit viipyä asennoissa aluksi 1-3 minuuttia

 

Kuva 1.

- Istu polvi-istuntaan

- Avaa polvia hieman auki ja tuo isovarpaat yhteen

- Anna istuinluiden laskeutua kantapäihin

 

Kuva 2.

- Pidennä käsivarret eteen

- Pidennä kyljet ja selkä

- Huom! Jos lantio irtoaa kantapäistä, voit laittaa pohkeiden ja reisien väliin esim. Jooga bolsterin tai tyynyn, jotta pystyt rentouttamaan lantion paremmin

 

Kuva 3 & 4 .

- Sujauta käsivarsi toisen polven ja käden välistä sivulle auki, niin että kämmen on ylöspäin kohti taivasta

- Käännä katse kohti sivulle avautuvaa käsivartta

- Jos tarvitset tukea pään alle, voit sujauttaa sinne jooga blokin tai pyyhkeen, jotta saat niskalle ja päälle mukavan asennon

- Jätä toinen käsi  pitkäksi eteen. Voit kuitenkin rentouttaa kyynärvarren lattiaan.

 

Toista toiselle puolelle!

 

Lisää ASANA Helsingin tunneista ja mm:ssa YIN jooga tunneista voit lukea sivuiltamme:

http://asanahelsinki.fi/tuntikuvaukset.html

Sekä blogeista : 10 syytä tehdä yin joogaa, silloinkin kun olet kiireinen;

http://asanahelsinki.fi/blogi.html#blogi_kuusi

 

Ja meditaation hyödyistä ja miten ja miksi meditoida:

http://asanahelsinki.fi/blogi.html#blogi_seiska

 

 

 

Lähteinä  kaikissa kolmessa kirjoituksen  osassa käytetty:

- Yoga Medicine  opinnot

- Between heaven and the earth. A guide to chinese medicine.

- Terveyden kiinalainen käsikirja, Denis Vinokur

- Tuli, maa, vesi. Denis Vinokur

 

 

Heinäkuu 2018

 

KIINALAISEN LÄÄKETIETEEN VIISI ELEMENTTIÄ

- TULI & VUODENAIKA KESÄ

 

Viisi elementtiä ; puu, tuli, maa, metalli ja vesi on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistä.

 

Voidaan puhua viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa yin ja yang vaihtuvat toisikseen ja jossa päämäärä on tasapaino.

 

Tiesitkö että, KESÄ edustaa ulospäin suuntautumista, liikettä ja aktiviteettia?

 

Sen laatu on kaikista vuodenajoista Yangisin ja sen elementti on TULI.

 

Tuli tuo energiaa, kuumuutta ja innostusta. Tuli on miellyttävää kun se lämmittää mutta tuhoavaa kun se on liian polttavaa.

Elämä ja energia ovat kesällä huipussaan. Kiinalaisessa lääketieteessä kesä liittyy Sydän- ja Ohutsuolen energioihin. Niiden väri on punainen ja tunne ilo.

 

Kesää on odotettu kauan. Vihdoin ilma on lämpimämpi ja aurinko on jo tänä kesänä useampaan otteeseen paistanut.

 

Huomaatko kuinka mieliala nousee auringonsäteiden mukana yhä korkeammalle ja tekee mieli olla ulkona koko päivä. Kasvit kasvavat ja ihmiset ovat täynnä energiaa.

On Yang-energian nousun aika, mutta samalla pitää huolehtia siitä, että se ei kohoa liiallisuuksiin.

Kesällä olisi hyvä tehdä päivittäiset askareemme ilolla, intohimolla ja nauraen. Tästä tiedämme, että sydämen energia on hyvässä tasapainossa.

 

Fyysisesti, kun olemme hyvin tasapainossa, sydämemme kuljettaa hapetettua verta läpi kehon kaikille soluille ja verenkierto varmistaa myös hyvän ruoan imeytymisen ohutsuolesta. Kiinalaisessa lääketieteessä tietoisuus liittyy sydämeen ja tuleen ja nyt on aika ravita sieluamme, panna merkille elämän potentiaalimme, löytää ilo lämpimistä kesäpäivistä ja kesäöistä.

 

Kesällä ei ole puutetta tuoreesta ruoasta. Koska on kyse Yangin maksimi ajasta, tulee kiinnittää huomiota viilennykseen ja nesteytykseen. Yin-tyyppiset ruoat ovat tähän parhaita, koska ne tasapainottavat kuumuutta. Kesällä voi syödä runsaasti salaatteja ja ylipäätään tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joiden syöminen raakana on kaikkein viilentävintä.

 

Eläminen sopusoinnussa vuodenaikojen mukaan kuuluu olennaisena osana kiinalaisen lääketieteen viisauksiin. Se perustuu ylipäätään harmoniassa elämiseen ympäristön kanssa. Perusajatuksena on myös ennaltaehkäisy: Ruoka on lääkettä ja sitä voidaan käyttää lääkitsemään kehon vajavuustiloja, puhdistamaan sitä myrkyistä ja vapauttamaan ylitilasta. Omaksumalla perusperiaatteet syömisestä vuodenaikojen mukaan ja kiinnittämällä huomiota kulloinkin vallalla oleviin energioihin, voimme pysyä paremmin terveinä ja vahvoina, ravita mieltämme ja sieluamme sekä elää onnellista elämää.

 

Loistavia kesään sopivia raaka-aineita ovat mm:ssa; vesimeloni, cantaloupemeloni, mansikat, kurkku, tomaatti, persikka, parsa, idut, pinaatti, parsakaali, valkoiset herkkusienet,  maissi, kesäkurpitsa, korianteri ja minttu.

 

KOKEILE TÄTÄ IHANAA, VIILENTÄVÄÄ JA HELPPOA KESÄ SMOOTHIETA JOKA TASAPAINOITTAA JA VIILENTÄÄ TULI ELEMENTTIÄ:

- pala vesimelonia

- kourallinen minttua

- kourallinen mansikoita

- kourallinen vadelmia

- luraus kookosvettä

 

Sekoita blenderissä ja NAUTI ILOLLA

 

 

 

KIINALAISEN LÄÄKETIETEEN VIISI ELEMENTTIÄ

 - TULI & VUODENAIKA KESÄ ( Osa 2 )

 

KEHOTYYPIT

 

Jotta kiinalaista lääketiedettä voisi paremmin ymmärtää, mitä ruokaa tulisi syödä voidakseen paremmin, voidaan ihmiset jakaa erilaisiin kehotyyppeihin, joka auttaa ymmärtämään jokaiselle yksilölle sopivaa ruokavaliota. Jokaisessa meissä on yhtä tai kahta tyyppiä, joka voi muuttua elämäntapojen tai esim. sairauden myötä.

 

Ravinnolla on valtaisa merkitys ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Ravintoa tutkitaan jatkuvasti enemmän. Kun nautimme kehollemme ja ympäristöllemme sopivaa ravintoa, edistämme omaa terveyttämme.

Ruoansulatuselimistö voi hyvin, jos omat ruokatottumukset eivät rasita sitä. Tässä joitakin ohjeita, joilla ruoka muuttuu paremmin elimistön käyttämäksi ravinnoksi:

 

- Syö yksinkertaiseksi, vältä liian monen ruoka-aineen yhdistelemistä samalla aterialla, koska se rasittaa ruuansulatuselimistöä.

- Syö kevyesti

- Juo aterioiden välillä, ei niiden aikana. Nesteiden juominen aterian yhteydessä heikentää ruuansulatusnesteiden ja entsyymien toimintaa.

- Vähennä sokeria. Valkoinen sokeri heikentää suoliston bakteeritasapainoa.

- Käytä luonnollisesti hapetettuja ruokia esim. Marjat.

- Syö hedelmiä vain aamu- tai välipaloina. Yhdistäminen muiden aterioiden kanssa heikentää ruuansulatusta.

- Pureskele ruoka hyvin. Ruuansulatus alkaa suussa, eli jos ruoka on hyvin pureskeltu ei mahalaukun ja suoliston tarvitse tehdä niin paljon töitä.

- Syö vuodenaikojen mukaan. Kesäisin enemmän tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Talvella kypsennettyjä ruokia enemmän, joista saa lämmittävää energiaa ruuansulatuselimistölle.

- Nauti ruuasta! Kultainen keskitie on turvallinen ja tasapainoinen vaihtoehto. Syö monipuolisesti nauttien ruuasta. Älä ole pakkomielteinen ruokavalion kanssa vaan syö kehosi yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Opettele kuuntelemaan kehoasi ja nauti.

 

Ei ole olemassa perusruokavaliota, joka olisi parasta kaikille. Kehotyyppien aineenvaihdunta on hyvin erilaista. Työ, lepo, harrastukset, ilmasto, jossa elämme määrittelee mikä ravinto, miten se tulisi valmistaa, jotta se olisi juuri omalle elimistölle sopivaa.

 

Tulityyppi hakee liikunnasta kaikkea mielihyvää. Liikunta auttaa häntä vähentämään stressiä ja lisäämään rentoutta. Jooga on loistava vaihtoehtoa tulityypille tasapainottaa kehoa.

Säännöllinen meditointi on hyvä keino saada mieli rauhoittumaan ja rentoutumaan ja irti päästämään ympärillä olevasta kiireestä ja ylimääräisistä ajatuksista. Omien rajojen ymmärtäminen auttaa saavuttamaan tasapainon ja riittävä LEPO pitää myös mielen virkeänä ja tasapinossa.

 

Jos tulityypin piirteet ovat ylikorostuneet on hyvä painottaa ruokavaliossa ja juomissa viilentäviä ja jonkin verran kosteuttavia ruoka-aineita kuten ;

Raakoja vihanneksia, pinaattia, kurkkua, selleriä, salaatteja, tomaattia, marjoja, sitruuna. Kun kesällä on lämmintä monet hedelmät kuten vesimeloni, päärynä ja omena ovat viilentäviä ja kosteuttavia.

Karvaat kasvikset esim. Rucola ja  kaalit vievät kuumuutta pois.

Jos mieli on rauhaton tasapainottavia ruokia ovat ruskea riisi, kaura ja sienet sekä avokado ja banaani.

Tuli tyypin olisi hyvä välttää liian stimuloivia ruokia, liiallista mausteiden käyttöä, kahvia ja sokeria.

 

Kesällä on helppoa saada kaikkea tuoretta, terveellistä  ja vihreää tasapainottamaan liiallista tulta kehossa.

 

KOKEILE TÄSTÄ HELPPOA, VIILENTÄVÄÄ JA TASAPINOITTAVAA SMOOTHIETA:

 

- avokado

- kourallinen pinaattia

- pätkä kurkkua

- sitruunan mehua

- omena

- vettä

 

SEKOITA BLENDERISSÄ TASAISEKSI JA NAUTI RAUHASSA

 

 

Toukokuu 2018

 

MEDITAATIO, MITEN JA MIKSI SE TOIMII

 

Meditaatio on yksi toimivimmasta työkaluista kohti tasapainoista ja onnellista elämää. Se on yksi niistä asioista riittävän unen lisäksi oppilailleni suositan, kun arkeen ei mahdu montaa suurta muutosta ja valitaan pari asiaa johon panostaa. Arvosta untasi ja yritä päivittäin istua edes 5 min meditaatiossa.

Jos mahdollista kasvata meditaation pituutta hiljalleen, tai paloittele meditaatio lyhyeen istuntoon aamuin illoin.

Istuminen hiljaisuudessa auttaa sinua kytkeytymään itseesi ja näin kuulemaan omaa totuuttasi ja tätä

kautta päätösten teko, sekä asioista irti päästäminen helpottuu, kykysi kommunikoida paranee ja

kasvatat mielenlujuutta.

 

Miten tämä sitten tapahtuu?

 

Aivoaallot

Yksinkertaistettuna aivomme hermosolut kommunikoivat toistensa kanssa sähköimpulssien avulla.

Impulssit kulkevat aaltomaisesti eri rytmissä riippuen toiminnastamme, näitä aaltoja kutsumme

aivoaalloiksi. Esimerkkinä hitaasti kulkeva aivoaalto edustaa enemmän aikaa ajatusten välissä ja näin

myös enemmän aikaa valita mitä ajattelet eli käytännössä mitä ajatusta lähdet viemään eteenpäin.

Tavoiteltava tila siis.

5 erilaista aivoaaltoa (taajuutta)

 

● Gamma taajuus (30-100Hz) Aktiivisen oppimisen tila, hyperaktiivisuuden tila. Paras tila sisäistää

tietoa. Liike auttaa tämän tilan saavuttamisen, hyppiminen, tanssiminen. Näitä keinoja

käytetäänkin esim motivaatio-tilaisuuksissa tmv tilaisuuksissa joissa halutaan ihmisten aivojen

olevan todella vastaanottavaisia kuulemalleen. Aivot ovat herkimmillään tässä tilassa.

 

● Beta taajuus (13-30Hz) Tässä tilassa aivot työskentelevät suurimman osan päivää arjessa.

Tietoinen, ajatteleva, analyyttinen, kategorisoiva mieli. Huomio pääasiassa ulkomaailmassa.

Tämä on työskentelymielemme ja tästä tilasta tärkeä osata kytkeytyä pois vapaalla, jotta tila ei

jää päälle myös levon hetkiin johtaen mahdollisesti kroonisen stressin tilaan.

 

● Alpha taajuus (9-13Hz) Tässä tilassa aivoaallot hidastavat. Rauhoitumme ja ankkuroidumme.

Tätä aivoaaltoaluetta on “yoga bliss” se tila jossa toivottavasti lähdet joogatunnilta. Tai mitä

tahansa teet rentoutuaksesi. Mieli on kirkas, reflektiivinen, tietoisuuden taso on aavistuksen

hämärtynyt.

 

● Theta taajuus (4-8Hz) Tässä tilassa meditaatio alkaa. Tässä tilassa ajatteleva mieli siirtyy

meditatiiviseen tilaan. Siirrymme aktiivisesta suunnittelusta syvempään tietoisuuden tilaan jota voi

kuvata raukeaksi tai uneliaaksi, intuitio on voimakkaammin läsnä. Kuulet sisäisen äänesi, jota

kautta sinun on helpompi myös ilmaista todellinen mielipiteesi. Ympäristön hälinä ja sen vaikutus

pienenee ja tämä rauhan tila tuo rauhaa myös arkeen.

 

● Delta taajuus (1-3Hz) Täydellinen hiljentyminen. On tutkittu että Tiibetiläiset munkit vuosien

meditaatioharjoituksen jälkeen kykenevät saavuttamaan tämän tilan, mutta suurimmalle osalle

meistä tämä tila saavutetaan syvässä unta näkemättömässä unen tilassa.

Kun saamme ajoittain pysäytettyä ajatusten rallin ja laskettua itsemme Beta taajuudelta Theta taajudelle annamme mielelle sekä keholle aikaa levätä, elpyä, rauhoitettua unen tekemään tehtävänsä. Tämä hyvä näkyy myös arjessasi, jaksamisena ja keskittymiskykynä.

 

Miten meditoida

Tapoja on monia, voit kuunnella ohjattuja meditaatioita, osallistua meditaatioon joogasalilla tai meditaatio keskuksissa tai voit yksinkertaisesti:

 

● Istu mukavasti hartiat rentona ja selkäranka suorana, laske kädet syliin, sulje silmät ja pyri

sulkemaan häiriöt mielestäsi

● Seuraa hengitystäsi. Vain seuraa yrittämättä muuttaa tai arvostelematta sitä

● Toista mielessäsi mantraa “hengitä sisään” “ hengitä ulos” Jos ajatuksesi harhailee palaa tähän

mantraan. Hiljalleen saatat huomata hengityksen syvenevän ja mielen rauhoittuvan.

● Aloita muutamalla minuutilla ja hiljalleen kasvata aikaa niin että istut 10-15min. Ole

harjoituksessa kurinalainen, alkuun voi olla hankalaa istua paikallaan, mutta tämä kaikki

helpottuu harjoituksen toistuessa.

● Nauti harjoituksen hedelmistä

 

Asana Helsinki salilla pääset osallistumaan mm kesä-aikatauluun ilmestyvällä maanantai-iltaisella Aerial Ilta tunnilla

 

 Harjoitus koostuu ilta-aikaan pehmeästä avaavasta Aerial-jooga harjoituksesta ja noin 10 min meditaatioharjoituksesta

Toukokuu 2018

 

KYMMENEN SYYTÄ LÖYTÄÄ AIKAA YIN JOOGAAN MYÖS SILLOIN KUN OLET KIIREINEN

 

1. Yin harjoitus auttaa palauttamaan kehoon liikkuvuutta

 

Joskus loukkaantuminen, vanhat vammat, virheelliset työasennot, istuminen, vääränlainen kehoa rasittava ja yksipuoleinen kuormitus ja ikääntyminen voivat muun muassa sitoa sidekudoksia yhteen, joka rajoittaa niiden liikkumista lihasten liukupintojen välillä.

 

Yhteen kasvaminen estää ravinteiden ja energian virtauksen kehon kautta aiheuttaen kipua sekä rajoittaen liikkuvuutta.

 

Yin harjoituksessa lihakset pyritään mahdollisimman suurelta osin rentouttamaan, ja pyritään vaikuttamaan enemmän sidekudoksiin, lihaskalvoihin ja niveliin – kehomme jäykimpiin osiin. Asentoa ei viedä lihasvoimalla eteenpäin, vaan annetaan painovoiman pikkuhiljaa minuutti minuutilta viedä asentoa syvemmälle.

 

2. Yin jooga elävöittää kehon kudoksia

 

Yin jooga asennoissa voit kokea vapautuksen tunteen joka vie sinut huomaamattasi syvemmälle asentoon kun kudokset pikkuhiljaa pidentyvät,ja muuttuvat taipusammiksi. Yin-harjoitus voi luoda saman tunteen, kuin hyvä hieronta.

 

3. Yin jooga tarjoaa sinulle ainutlaatuisen kokemuksen kehittää kiitollisuutta

 

Yin-harjoituksen yksinkertaisuus antaa meille mahdollisuuden palata takaisin kehoomme ja auttaa meitä näkemään selvemmin, kuinka ainutlaatuisia todella olemme.

 

4. Yin harjoittelu auttaa meitä hidastamaan kiireen keskellä

 

Yin-asennot tarjoavat mahdollisuuden olla hiljaisuudessa. Kun annat itsellesi mahdollisuuden olla nykyhetkessä voit kokea lähes huomaamattomat muutokset jotka tapahtuvat Yin-asennoissa olemisen aikana. Kaikki kiireet jättäytyvät pois taustalta luoden tilaa lepoa ja uudistumista varten.

 

5. Yin jooga opettaa kokemaan myötätuntoa itseään kohtaan

 

Kyky vaikuttaa kaikkiin osiin (fyysinen, henkinen, tunteellinen ja hengellinen on perusta hyvinvointimme kannalta.) Yin harjoitus tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla, tukea ja rauhoittaa kehoa ja mieltä. Harjoitus jossa otetaan rauhallisia ja pitkiä viipyviä asentoja sekä huolehditaan kehosi ainutlaatuisista tarpeista on itsehoidon ja rakastamisen muoto.

 

6. Yin harjoitusten pitkään viipyvät asennot antavat meille mahdollisuuden olla tunteidemme kanssa

 

Kehomme kerää tunteita eikä ole harvinaista että kun harjoitellaan joogaa herkät tunteet ja muistot tulevat pinnalle. Yin jooga opettaa meitä olemaan kärsivällisiä ja lempeitä . Kun

 

tunteet tulevat pintaan olosuhteet ovat turvalliset.

 

7. Yin voi auttaa meitä sietämään enemmän stressiä

 

Asennossa oleminen useita minuutteja voi aiheuttaa ahdistusta. Mutta kun tottuttelemme siihen pikkuhiljaa myös kehomme tottuu siiheen. Luopuminen ja irti päästäminen on yleinen teema Yin joogassa ja luopuminen tarpeesta hallita tilannetta on oppitunti, jota voimme kantaa mukanamme jokapäiväisessä elämässämme. Kyky sopeutua elämän ylä- ja alamäkiin hallitsemalla muutosta armollisesti voimme vähentää altistumista stressiin.

 

8. Yin voi auttaa meitä aktivoimaan parasympaattista hermostoa

 

Pelkkä hengitykseen keskittyminen ja sen tietoisesti pidentäminen ja laajentaminen on voimakas keino aktivoida parasympaattista hermostoa. Olette ehkä kuulleet parasympaattisen hermoston aktivoinnin olevan hyödyllistä esimerkiksi stressin ja jännityksen vähentämisessä. Kannattaa kiinnittää huomiota vatsahengitykseen ja lyhyessä ajassa huomaat merkittävän muutoksen. Silloin tunnet kun vatsan syvät kerrokset pehmenevät, otsa pistelee ja aivot rentoutuvat. Mitä syvemmälle pääset Yin harjoituksessa huomaat miten hengitys hidastuu ja vie sinut syvemälle tähän parasympaattiseen rentoutumisen tilaan. Silloin myös sisäelimet saavat mahdollisuuden päästä kiinni niiden tärkeimpiin tehtäviin; ruuan sulattamiseen, kuona-aineiden ja myrkkyjen poistamiseen, parantamiseen ja elimistön hoitamiseen.

 

9. Yin harjoituksen hiljaisuus valmistaa meitä meditaatioon

 

Meditaatio ei ole välttämättä asia, mitä sinun täytyy löytää, joskus se löytää sinut. Me harvoin näemme keitä me todellisuudessa olemme, koska ajatusten ja ympärillä olevien häiriötekijöiden pilvi estää meitä näkemästä sitä. Kun luomme mahdollisuuksia fyysiselle hiljaisuudelle Yin-harjoituksessa luomme myös edellytyksen aivoillemme muuttua selvemmiksi. Näissä arvokkaissa hetkissä voimme nähdä todellisen itsemme.

 

10. Yin jooga kehittää tasapainoa elämään

 

Oma terveytesi ja hyvinvointisi on omaa tasapainoa kehittävä tekijä. Jos tarkastelet Ying/Yang symbolia näet valkoisen ja mustan osan olevan täydellisessä tasapainossa. Monet meistä elävät todella aktiivista (Yang) elämäntyyliä ja jättävät vähän tai ei yhtään aikaa edistämään hiljaisuutta. Ajan kuluessa tämä voi olla todella fyysisesti, henkisesti ja tunteellisesti tyhjentävää. Yin-harjoituksen kautta pystymme palauttamaan tasapainon ja opimme tuntemaan itsemme paremmin.

Huhtikuu 2018

 

MUISTATHAN HENGÄHTÄÄ HENGITTÄMÄÄN. KOKOSIMME SINULLE MUUTAMIA SYITÄ PYSÄHTYÄ HENGITTÄMÄÄN SYVÄÄN:

 

1. STRESSI

 

Vagus hermon toimivuus auttaa vähentämään stressiä kehosta. Toisilla vagushermoa on aktiivisempi ja heidän on helpompi rentoutua stressaavan tilanteen jälkeen. Vagushermoa voi myös itse kokeilla aktivoida esimerikiksi meditoinnilla, joogalla tai syvillä ja rauhallisilla hengityksillä.

 

MIKÄ IHME ON VAGUSHERMO?

 

Vagushermo eli kiertäjähermo on pitkä aivohermo, joka ulottuu päästä aina suolistoon asti. Se on tärkein parasympaattinen hermomme, joka säätelee mm. sydämen ja suoliston toimintaa sekä hengitystä.

 

Vagushermon hyvä toimivuus on olennaista kehon stressin vähentämisessä.

 

Nykyisessä hektisessä elämänrytmissä ja jatkuvassa ärsykkeiden tulvassa sympaattinen hermostomme on aktiivisena turhan ison osan päivästä. Emme tätä edes itse välttämättä huomaa, sillä totumme nopeasti vallitsevaan olotilaamme. Hyvinvointimme ja terveytemme kannalta olisi tärkeää, että saisimme päivän mittaan aktivoitua parasympaattista hermostoamme useammin. Parasympaattiseen hermostoon pääsemme vaikuttamaan vagushermon kautta.

 

2. SYDÄN

 

Hengitysharjoitukset auttavat vähentämään sydämen työtaakkaa, syvään hengittäminen saa verenkierron vilkaammaksi ja se omalta osaltaan vähentään sydämen työtä. Syvään hengittäminen myös parantaa keuhkojen toimintaa ja lisää happea veressä.

 

3. KIPU

 

Hengitysharjoituksesta voi olla apua kivun säätelyssä. Hitaan hengityksen ollaan todettu vähentävän kipua. Myös kivun saaminen pois mielestä hengitysharjoitusten avulla voi olla yksi selittävistä tekijöistä.

 

4. RENTOUTTAA

 

Riittävä hapensaanti on tärkeää, koska se vähentää tehokkaasti hermostuneisuutta. Kehon saa rentoutumaan kun hengittää tietoisesti esimerkiksi hankalissa tilanteissa, tietoinen hengitys antaa lisäaikaa miettiä, miten toimia. Se myös auttaa kehoa saamaan tarpeeksi happea ja voimaan paremmin.

 

5. KEHON PUHDISTUS

 

Hengittämisen avulla pystyt puhdistamaan elimistöäasi. Sen avulla kehosi vapauttaa 70% kuona-aineista. Uloshengitys poistaa kehon hiilidioksidia ja kehon polttojätettä

Huhtikuu 2018

 

6 syytä tehdä joogaa

 

Jooga on tullut osaksi länsimaalaista kulttuuria, sekä myös osaksi liikuntakulttuuria ja sen suosio on viime vuosien aikana hurjasti kasvanut. Jooga auttaa olemaan tasapainoisempi, mikä on tarpeen itse kullekin sillä epätasapaino voi sotkea elämää. Jooga ei ole pelkkä treeni, vaan sillä voit halutessasi huoltaa koko kehon ja mieleni, astua oman mukavussrajasi ulkopuolelle, kasvaa ihmisenä, voimaantua sekä rentoutua, voida kokonaisvaltaisesti paremmin ja olla läsnä hetkessä.

 

Tässä listattuna 6 syytä miksi sinunkin kannattaisi kokeilla joogaa.

 

1. Jooga saa onnellisemmaksi

 

Jos tunnet olosi surulliseksi, kannattaa kokeilla joogaa, koska sen ollaan todettu auttavan masennukseen.

 

2. Auttaa sinua keskittymään

 

Yksi joogan tärkeistä osista on, että se saa sinut keskittymään nykyhetkeen. Tutkimuksissa on todettu säännöllisen jooga harjoittelun parantaneen muistia, reaktioaikaa ja koordinaatiota. Meditaatiolla on mahdollista pystyä ratkoa ongelmia ja keskittymisen avulla parantaa muistia.

 

3. Vahvistaa immunijärjestelmän toimintaa

 

Asana harjoittelu, pranayama ja meditaatio parantavat immuunitoimintaa.

 

4. Jooga parantaa ryhtiäsi

 

Sanotaan että pääsi on kuin keilapallo, suuri, pyöreä ja painava. Kun se on tasapainoitettu suoranaisesti selkään verrattuna se vie paljon vähemmän voimaa eikä kaula- ja selkälihaksen tarvitse kannattela sitä. Huono ryhti voi aiheuttaa kaula, selkä ja muita lihaskipuja.

 

5. Jooga parantaa tasapainoa,notkeutta, lisää liikkuvuutta ja voimaa

 

Säännöllinen jooga harjoittelu lisää notkeutta, liikkuvuutta ja parantaa tasapainoa. Huomaat pian, kuinka kehosi notkistuu ja vahvistuu ja voit kokonaisvaltaisesti paremmin ja vältyt turhilta kivuilta ja jumeilta.

 

6. Auttaa nukkumaan syvemmin

 

Kiire ja stressi rasittaa mieltä ja hermostoa. Jooga tarjoaa taukoa nykyaikaisesta elämän hälinästä. Vahvistava asana harjoittelu, yoga nidra, savasana, pranayama ja meditointi antavat keholle ja mielelle mahdollisuuden pysähtyä olemaan hetkessä, hengittämään syvemmin. Hengitys ja mieli ovat kuin kaksi kolikon puolta, yhden tila vaikuttaa toiseen.

 

Opettelemalla hengittämään oikein voit vaikuttaa mieleen. Hidas ja rytmillinen hengitys mitä joogassa käytetään aktivoi parasympaattista hermpostoa, mikä on yhteydessä rauhalliseen  ja selkeään mielentilaan.

Huhtikuu 2018

 

KÄRSITKÖ LIHASKIVUISTA, JÄYKKYYDESTÄ, VÄSYMYKSESTÄ TAI ENERGIANPUUTTEESTA?

 

Syynä saattavat olla triggerpisteet!

 

MIKÄ OVAT TRIGGERPISTEET ?

 

Triggerpisteet ovat ärtyneitä kohtia lihaksessa ja ne johtunvat paikallisesta hapenpuutteesta. Ne ovat kehon solmukohtia, joissa useat lihassyyt ovat pysyvästi supistuneet. Nämä kipupisteet pitävät lihaksia tai jopa lihasryhmiä jatkuvassa jännityksessä. Usein trigger pisteitä löytyy erityisesti lihasten kiinnityskohdista.

 

Triggerpisteet ovat seurausta aineenvaihduntahäiriöstä. Jos aineenvaihdunta häiriintyy, lihassyihin alkaa ilmestyä kovettumia. Ne voivat olla jopa herneen tai nuppineulanpään kokoisia.

 

Kovettumat pitää vapauttaa, koska ne estävät lihaksen aineenvaihdunnan ja aiheuttavat kipua.

 

Lisäksi lihas voi alkaa toimia vajaalla kapasiteetilla tai jäädä kokonaan pois käytöstä. Tällöin jokin muu lihas, lihasryhmä tai jopa toinen kehon osa korvaa heikomman lihaksen.

 

MITEN TRIGGER PISTEET SYNTYVÄT?

 

Triggerpisteet syntyvät usein lihaksen ylikuormituksesta ja myös stressi voi edistää niiden muodotumista. Triggepiste on kehon viimeinen keino jännittää lihasta, kun energiaa ei enää ole. Triggerpiste estää myös ravinteita kulkeutumasta lihakseen tukkimalla sen lihassyitä.

 

Kun triggerpisteitä painetaan tai mainipuloidaan , kipu kestää yleensä 5–10 sekuntia kunnes piste antaa periksi ja lähtee sulamaan.

 

Aineenvaihduntahäiriöt, jotka aiheuttavat triggerpisteitä, johtuvat usein passiivisesta elämäntyylistä, liiasta istumisesta ja liikkumattomuudesta.

 

Passiivisen elämäntyylin lisäksi triggerpisteet voivat olla myös seurausta tapaturmasta.

Tapaturmat ja vammat voivat aiheuttaa kehoon epäsymmetriaa, joka puolestaan aiheuttaa aineenvaihduntahäiriöitä.

 

ASIAKKAIDEN KOKEMUKSIA :

 

"Säännöllisesti käymällä tunneilla on trigger pisteiden käsittelely tuonut helpotusta muun muassa iskiakseen, lihassärkyyn, kramppeihin, suonenvetoihin, kylmiin raajoihin, raajojen puutumis

oireisiin, verenkiertoon, ryhtiin, rajoittuneeseen liikkuvuuteen, pehmyt kudoksen joustavuuteen, kireiden lihaksien hermotukseen, hengitysvaikeuksiin, selluliittin, ruuansulatusvaivoihin, päänsärkyyn, uupumukseen, energiatasoon ja stressiin."

 

"Fascia pallojen avulla saa erittäin hyvän tuntuman kehon trigger pisteisiin, jos sellaisia on, jopa sellaisiin, joiden olemassaolosta ei tiennyt yhtikäs mitään."

 

"Trigger Yin -tunti on erityisen tehokas tunti kehon jännitystilojen vapauttamiseen. Tunnilla yhdistyvät nautinnollinen, rauhoittava ja tasapainottava Yin-joogaharjoitus sekä kehon triggerpisteiden käsittely fascia pallojen avulla eri kehon osan teeman mukaisesti."

 

"Jotkin pisteet eivät todellakaan aukea ensimmäisellä harjoituskerralla , vaan aluetta tulisi hoitaa useamman kerran ja säännöllisesti , joitakin jopa useiden viikkojen ajan."

 

"Tässäkin kuten kaikessa muussakin elämässä tarvitaan säännööllisyyttä ja kärsivällisyyttä."

 

Tervetuloa kokeilemaan!

 

LUE LISÄÄ TUNNEISTA

www.asanahelsinki.fi

Maaliskuu 2018

 

6 SYYTÄ TEHDÄ AERIAL-JOOGAA

 

Aerial-jooga kasvattaa suosiotaan huimaa vauhtia. Aerial-jooga ei ole pelkästään hyvää treeni, vaan myös paikka käyskennellä oman mukavauusalueen rajoilla, löytää taas oma leikkisä puolesi ja rentoutua täydellisesti.

 

Tässä listattuna 6 syytä miksi sinunkin kannattaisi kokeilla Aerial-joogaa.

 

1. Aerial-jooga on hauskaa!

Keinahdat ylösalaisin, näet jalat pääsi päällä, kiipeät kangasta ylöspäin kuin liiaanissa ja tulet kuperkeikalla alas. Ja sisäinen lapsi kiljuu riemusta.

 

2. Keski- ja ylävartalon voiman kehittyminen

Nostot, ilmalankut, ylösalaiset vatsarutistukset takaavat että lihakset vahvistuvat jopa huomaamattasi. Yleisesti liike silkin avustuksella pakottaa keskivartaloa liikkeelle.

 

3. Avaa kehoa

Tuo silkki lapaluiden alle ja roiku istuma-asennossa, sulje silmät ja hengitä. Hetken kuluttua tunnet rangan kasvavan pituutta. Silkin avustuksella pääset herkullisiin niin aktiivisiin kuin passiivisiin venytyksiin. Lähdet tunnilta pidempänä kuin koskaan.

 

4. Haastaa mieltä

Niin se mukavuusalue, sen reuna löytyy usein jos ajatuksesta tulla ylösalaisin kankaan varassa. Tokikaan Aerial-jooga ei ole vain ylösalaisia liikkeitä, vaan paljon muutakin, se voi myös haastaa lattia-jooga harjoituksesi ohjaten linjauksiin.

 

5. Lievittää kiputiloja ja turvotusta

Pidennä rankaa, roiku, tee koira silkin avustuksella, jolloin saat painon pois käsiltä tai reippailla sidonnoilla nesteet liikkeelle. “Pahalta tuntuu mutta tähän jää koukkuun” on yksi Aerial-joogajan kommentti erilaisista lantion ja reisien alueen sidonnoista.

 

Ja ehkä se paras syy....

6. Savasana

Makaat pehmeässä kangaspussissa, jonka läpi valo himmeästi kajastaa. Leijailet kuin vaaleanpunaisessa pilvessä. Kehon paino putoaa vasten kangasta, mieli pysyy tyytyväisenä läsnä. Elämä on täydellistä. Savasana ♥

 

Aerial-joogassa alkuun pääset käymällä alkeiskursseilla, kurssilla saat varmuutta silkin kanssa työskentelyyn ja tutustut perusasanoihin. Alkeiskurssista lisää http://www.asanahelsinki.fi/kurssit.html#aerial

Maaliskuu 2018

 

JOS HALUAT VAIHTELEVAA, VAHVISTAVAA JA LIIKKUVUUTTA LISÄÄVÄÄ HARJOITUSTA JA ELÄMÄN ILMAN KOLOTUKSIA JA KIPUJA LUE TÄMÄ!

 

 

Vuosia sitten vaivanneen välilevyn pullistumien jälkeen kuntoutin itseni hyvän kiropraktikon, kokemukseni, koulutuksen ja suunnittelemani tukilihaksia vahvistavan ja liikkuvuutta lisäävän jooga harjoituksen avulla välttäen leikkauspöydän.

 

Nykyisin yhdistelen parhaita paloja kaikesta vuosien varrella oppimastani kuten joogasta, pilateksesta, erilaisista venytyksistä, ja sidekudoksen vapauttamis tekniikoista, trigger pisteiden käsittely tekniikoista fasciapallojen avulla, hengitysharjoituksista ja meditoinnista.

 

Kun ymmärsin isompia kokonaisuuksia ja miten ne vaikuttavat positiivisesti kehoon ja mieleen niin voin loppuelämän tehdä monipuolista ja turvallista harjoitusta.

 

Aikanaan pitkältä tuntuvan kolmen kuukauden kuntoutuksen jälkeen pystyn elämään normaalia arkea ja harjoittelemaan täysipainoisesti ja normaalisti ilman pelkoa.

 

Kaiken jälkeen löytyi ymmärrys siitä, että jokaisen harjoituksen tulisi olla kuin pieni kiireetön tutkimusmatka oman kehon mahdollisuuksiin vahvistuen itseään kuunnellen ja kunnioittaen sen voimakkuudesta tai nopeudesta huolimatta.

 

Säännöllinen jooga harjoittelu on auttanut kehoani voimistumaan, lisäämään liikkuvuutta sekä kehoon että mieleen ja mikä parhainta elämään ilman kipuja ja selkä vaivoja.

 

Mieleni pysyy virkeänä ympärillä olevasta kiireestä huolimatta. Nukun ja voin paremmin. Joogan avulla olen löytänyt kehollista ja mielellistä kiireettömyyttä, kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta myös maton ulkopuolelle omaan elämään.

 

Kun opin pysähtymään ja kuuntelemaan itseäni, tietoisuuteni kasvaa kehoni muuttuvista tarpeista ja osaan huoltaa kehoani jo etukäteen oikeanlaisilla harjoitteilla. Voin olla vastuussa itse omasta hyvinvoinnistani ja siitä miten se vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin.

 

 

OLETKO SINÄ MIETTINYT MITEN OMA HYVINVOINTISI VAIKUTTAA YMPÄRILLÄ OLEVIIN, LÄHEISIIN, TAI SINUN OSALLISTUMISTASI MUIHIN ELÄMÄSI ASIOIHIN?

 

On sinusta itsestäsi kiinni, millaista elämää haluat elää ja kuinka hyvin haluat voida.

 

Minä haluan auttaa sinua pääsemään eroon mahdollisista kipu tiloista ja erilaisista jännityksistä ja kiireestä.

 

Voin luvata, että sitä kautta toimintakyky ja elämänlaatu paranee.

 

Kannustan, innostan ja haastan sinua voimaan hyvin ja annan harjoituksien avulla sinulle pienen hengähdys hetken josta voit nauttia ja sitä kautta mahdollisuuden kehittää ja vahvistaa hyvinvointiasi.

 

TUNNEILLA KÄYNEIDEN KOKEMUKSIA:

 

” Kehoni ja mieleni pitää vaihtelevasta harjoituksesta. Tähän oli vastauksena Joannan tunnit.

Joannan tunnit oli sitä mitä olin pitkään kaivannut ja etsinyt. Tunneilla, joissa voin huoltaa kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti turvallisessa ohjauksessa, haastaa itseäni ja kehittyä, rauhoittua ja syventyä olemaan hetkessä.

 

Säännöllinen ja monipuolinen flow – jooga on pitänyt myös selkävaivani kurissa.

 

Aloin käydä Joannan tunneilla, kun olin saanut nuorimman poikani. Vauva-arki ja oman harjoituksen yhdistäminen tuntui välillä haastavalta. Tuolta ajalta muistan edelleen opin tunneilta, siitä kuinka tärkeää on muistaa olla myös itseään kohtaa armollinen – niin harjoituksessa kuin sen ulkopuolellakin arjessa.

 

Joannan osaaminen, asenne, tuntien vaihtuva teema ja taso pitävät mielenkiintoni yllä.

 

Pidän Joannan tyylistä rakentaa tunnit johdonmukaisesti tietyn teeman ympärille. Hänen avara asenne kantaa kauas. Ohjaus on selkeää, lempeää ja ammattimaista. Kaiken kruunaa valoisa olemus.” – Anna-Mari Valtonen -

 

www.asanahelsinki.fi

Maaliskuu 2018

 

Löydä lisää voimaa, energiaa ja tasapainoa elämään.

 

Kärsitkö kiireestä, oletko stressaantunut ja nukut huonosti, olet väsynyt vaikka sinulla on kaikki hyvin? Tiesitkö tämän stressistä? Tilastot kertovat karua kieltään:

 

· Työperäinen stressi on toiseksi yleisin työperäinen terveysongelma Euroopassa heti tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Noin puolet työntekijöistä pitää sitä yleisenä työpaikallaan.

 

· Noin 50–60 prosenttia kaikista menetetyistä työpäivistä johtuu työperäisestä stressistä.

 

Jos stressi on päivittäistä, se alkaa tehdä kehoon pysyvämpiä muutoksia: Aineenvaihdunnan joku osa kiihtyy ja toinen heikkenee, epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia sairauksia.

 

 

Liikkuminen poistaa stressiä

Liikkumisen aloittamisen ajattelu voi aiheuttaa stressiä, mutta sen jälkeen kun todella aloitat harjoittelun, jokapäiväiseen elämään liittyvä stressi tulee vähenemään. Ja siitä hyötyvät myös ympärilläsi olevat, sillä kun ei stressaa, on myös vähemmän ärtyisä. Liikunta parantaa mielialaa ja pitää masennuksen poissa.

 

Tähtää liikunnalla parempaan oloon ja lisääntyneeseen energiaan, tai pyri vähentämään stressiä liikunnan avulla.

 

Kaikilla meillä on jossain vaiheessa elämää ruuhkavuodet. Toisilla opiskelu tai kiireinen työ, pienten lasten hoitaminen, arjen pyörittäminen ja kaiken tämän yhdistäminen tekee elämästä hektistä eikä oman hyvinvoinnin huolehtimiseen tunnu riittävän riittävästi aikaa. Tuntuuko tutulta?

 

Minunkin elämä oli ajoittain kiireistä ja tuntui, että päivän tunnit eivät riitä kaiken tekemiseen ja uni jäi helposti liian lyhyeksi ja laadultaan huonoksi, joka sitten vaikutti kaikkeen ympärillä olevaan, perheeseen, opiskeluun, työntekoon, omaan jaksamiseen ja energiatasoon. Stressaannuin helposti, tuntui, että tein paljon asioita, enkä lopulta pystynyt enää keskittymään mihinkään kunnolla.

 

Oli siis löydettävä jotakin, josta ei tulisi liian rutiininomaista suorittamista, harjoitus missä osaisin myös hiljentyä ja rauhoittua ja minkä avulla voisin paremmin ja terveemmin ja voisin elää stressittömämpää elämää.

 

Olin kokeillut useita erilaisia lajeja ratsastuksesta kamppailulajeihin, mutta aina kaikesta tuntui puuttuvan se jokin.

 

Lopulta kuin vahingossa löysin eräällä pidemmällä ulkomaan reissulla joogasalille, ja kerrasta tunsin kuin jokin olisi pysähtynyt ja vienyt kaiken kiireen pois.

 

Vuorokaudessa iso osa vietetään työpaikalla töitä tehdessä. Oletko miettinyt miten tuo aika vaikuttaa sinuun?

 

Istutko työssäsi tai onko työsi kovin fyysistä ja vaativaa mutta palautumiseen ja kehonhuoltoon ei ole jäänyt riittävästi aikaa? Oletko koskaan kärsinyt selkä vaivoista tai onko niskasi ja hartiasi ollut jumissa ?

 

Minulla on selkäkivuistakin omakohtaista kokemusta. Vaikka olen treenannut ja harrastanut koko elämäni paljon ja välillä kovaakin, luullut todella pitäväni itsestäni hyvää huolta, niin joitakin vuosia sitten kuin huomaamatta ilman suurempia varoitteluita minulla todettiin kaksi välilevyn pullistumaa alaselässä.

 

Jouduin pysähtymään ja miettimään miten saan itseni kuntoon ja pystyn jatkamaan normaalissa arjessa ilman, että kuormitan kehoani enää väärällä tavalla. Miten yhdistän arjen, perheen ja pystyn tekemään työtä ilman kipuja. Kehoni ei ollutkaan enää sama kuin joskus nuorempana. Oli kuunneltava myös sen muuttuvia tarpeita. Kun selkää särkee, niin myös keskittyminen on vaikeaa ja tasapaino järkkyy ja mieli on maassa. Ilman särkyjä pystyy elämään huomattavasti mielekkäämpää ja energisempää elämää.

 

Tiesitkö , että yli 80% suomalaisistakin kärsii jonkinlaisista selkäkivuista elämänsä aikana ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaivaavat joka viidettä työikäistä ja useampaa kuin joka kolmatta eläkeläistä. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus kuten lanneselkäsairaudet ja niskahartiaoireyhtymä.

 

Olen tavannut myös omassa työssäni paljon ihmisiä, joilla on ongelmia mm:ssa selän ja niska- hartiaseudun kanssa ja tiedän sen olevan hyvin yleistä. Onneksi näille vaivoille voidaan itse tehdä paljon! Oikeanlaisella, yksilöllisellä, liikkuvuutta lisäävällä ja kehoa vahvistavalla harjoituksella voidaan välttää ja ennaltaehkäistä kiputiloja ja elää täysipainoista, kivutonta ja terveempää elämää.

 

Haluaisitko löytää kokonaisvaltaista hyvinvointia, ennaltaehkäistä yleisiä ja kroonistuvia selkä ja - niska ja hartiakipuja ja voida viettää myös vanhempana parempaa ja terveempää elämää?

 

Tämä kaikki on mahdollista, jos haluat pitää itsestäsi huolta ja käyttää omaan hyvinvointiisi aikaa mikä tuo lisää energiaa arkeen ja auttaa jaksamaan.

 

www.asanahelsinki.fi

INFO@ASANAHELSINKI.FI          KAIKUKATU 2, KALLIO, HELSINKI 00530

Valokuvaaja: Olga Poppius     Web Design: Eeva Anker